Mladi Britanac uspeo da zaustavi svetski hakerski napad

Jedan kompjuteraš-amater iz Velike Britanije slučajno je aktivirao program za gašenje malicioznog softvera i tako zaustavio hakerske napade na ustanove i preduzeća u stotinak zemalja sveta, uključujući i britanske bolnice.

Mladi Britanac uspeo da zaustavi svetski hakerski napad

Britanski istraživač, identifikovan na internetu samo kao 22-godišnji Malver Tek (MalwareTech), otkrio je da softver može da se zaustavi registrovanjem izobličenog imena sajta, prenosi Gardijan.

„Ovo nije gotovo. Napadači će shvatiti kako smo ih zaustavili, promeniće kod i onda će pokušati ponovo“, istakao je tajanstveni Britanac.

Kompjuteraš je apelovao na korisnike operativnog sistema Vindous (Windows) da ažuriraju svoje sisteme da im ne bi bili „oteti“ i da ne bi za oslobađanje morali da plate „otmičarima“.

Policijska služba EU Evropol ocenila je da je u toku sajber napad „bez presedana“, a kompanija „Majkrosoft“ da preduzela neobičan korak nudeći, radi bezbednosti, i ažuriranje zastarelih verzija svog operativnog sistema Vindous.

„'Majkrosoft’ je pre jučerašnjih napada napravio ispravke samo za starije sisteme kao što je Vindous Ha-Pe iz 2001. godine, koje su dostupne pretežno velikim organizacijama koje dodatno plaćaju, ali milioni pojedinaca i malih preduzeća još imaju takve sisteme bez ispravki.

Kako je saopšteno, ispravke „Majkrosofta“ su sada besplatne za sve korisnike. „Majkrosoft“ nudi pomoć na blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/

Napadi su bili zasnovani na ranjivosti Vindousa. „Majkrosoft“ je objavio dodatne ispravke u martu, ali su računari u koje one nisu ugrađene, bili predmet napada. Maliciozni program koji preko mejla, „blutut“ veze ili na drugi način uđe u program kompjutera, koristi ovu slabost softvera i brzo se širi, što se desilo i britanskim bolnicama.

Na meti napada kojim je traženo plaćanje obično po 300 dolara „otkupa“ za ponovni pristup kompjuterskim sadržajima, a „otkupnina“ zatim raste i sata u sat, za sada je oko 75.000 kompjuterskih sistema, a najviše su pogođene evropske zemlje, uključujući i Rusiju.

Jedna od pogođenih organizacija je i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), čiji su kompjuteri širom zemlje obarani „jedan po jedan“.

Preko ubačenog virusa Vonakraj (WannaCry), za ponovni pristup podacima zahtevalo se plaćanje 300 dolara po kompjuteru, u virtuelnoj valuti bitkoin. Bolnice nisu mogle da pristupe podacima pacijenata, a otkazane su i neke operacije.

Među pogođenim organizacijama je i Nemačka železnica, koja je saopštila da noćašnji napad nije poremetio vozni saobraćaj, ali da nisu radile stanične table sa obaveštenjima o dolascima i odlascima vozova.

Radio Slovenija je javio da fabrika francuskog „Renoa“ u Novom Mestu ne radi od petka uveče zbog tog napada, da se virus ne bi širio, a vlastima Slovenije je prijavljeno i nekoliko napada na kompjutere građana.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.