TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ministar Trivić sa direktorima škola: U septembru počinje reforma obrazovanja (VIDEO)

Ministar Trivić sa direktorima škola: U septembru počinje reforma obrazovanja (VIDEO)

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić sastala se sa direktorima osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj sa kojima je razgovarala o novom programu unapređenju obrazovanja koje kreće od početka nove školske godine u septembru .Raspravljalo se o novom metodma u procesu nastave, uvođenju hovih tehnologija a sve to u cilju formiranju boljih kadrova u budućnosti.

Sa formiranjem stručnih timova , Odborom za reformu obrazovanja i ekpertima od 2. septembra kreće novi program obrazovanja u Republici Srpskoj. Taj program će podrazumjevati obuku predavača u osnovnim I srednjim školama koji će u narednoj školskoj godin primjenjicvati nove metode rada. Akcent će biti na većoj interakciji učenika na časovima, uvođenju manjih razreda, kao I primjenjivanju novih tehnologija i digitlaizaciji I koja će zamjeniti udžbenike koji su teški i po nekoliko kilograma. Trivićeva je rekla da će to biti dugotrajan proces koji će pratiti I donošenje zakonskih I podzakonskih akata koji će regulisati ovu obast. Kako je rekla, metodi koji su se primjenjivali u školstvu prije 20 ili 15 godina su zastrajeli.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola u Sarajevsko romanijskoj regiji Danijela Mrđa pohvalila je novi program obrazovanja. Kako je rekla, doći će do suženja obima određenih tema i sadržaja koje uče osnovci, I unaređenja i promjene samih predavača.

Novi program unapređenja obrazovanja podrazumjevaće I povećanje materijalnih troškova koje će Vlada izdvojiti za ove potrebe. Na sastanku je bilo riječi I o prethodnim mjerama Vlade koje su dovele do poboljšanja porcesa nastave, kao što su uvođenje radionica I praktičnog rada u srednjim školama. Istaknuto je kako su ranije preporuke ministrastva uticale na svijest roditelja da svoju djecu više upisuju u deficitarne smjerove u srednjim školama, kao što su ugostiteljstvo I strukovna zanimanja. U prvi razred osnovne škole u Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini upisana su 9. 293 učenika i broj prvaka već drugu godinu zaredom je ispod 10. 000. Podaci za upisane srednjoškolce još nisu poznati.

(TV K3 – Foto: Arhiva)

Komentarišite

Your email address will not be published.