Milionska ulaganja u opštinu Brod

October 31, 2017, 9:53 am

 

U oblast poljoprivrede na području Broda uloženo je devet miliona KM kroz razne projekte, među kojima su podsticaji za razvoj poljoprivrede i sela, te zaštita od poplava, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Značajna sredstva, 6,3 miliona KM, izdvojena su kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično.

Iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Brod, Vlada je odobrila 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području ove opštine, Vlada Srpske uložila je oko četiri miliona KM.

Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno je zbrinuto 93 porodice, od kojih je 37 zbrinuto izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 56 porodica.

Kada je riječ o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, zbrinuto je 430 radnika iz četiri preduzeća, za šta je utrošeno 1,5 miliona KM, dok je kroz program zapošljavanja u ovoj lokalnoj zajednici zaposleno 174 lica i utrošeno više od 600.000 KM.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, u Brodu je od 2006. do ove godine zaposleno 35 invalida, za šta je izdvojeno 90.000 KM.

Kroz projekat adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i opremanje ambulanti porodične medicine, kao i za nabavku vozila za hemodijalizu i sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Brodu, Vlada Srpske izdvojila je više od 850.000 KM.

Za realizaciju programa rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje magistralnih i regionalnih putnih pravaca na području ove opštine izdvojeno je oko četiri miliona KM.

Kada je riječ o budžetskoj podršci, ona nije izostala ni za podršku izvozno orijentisanim preduzećima iz Broda, za šta je izdvojeno oko milion KM.

Iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske ovoj opštini uplaćeno je 560.000 KM, dok je kroz razne projekte za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje školskih objekata, nabavku računara, te uvođenje informacionih sistema, izdvojeno 900.000 KM.

 

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *