TV K3

android aplikacija

instaliraj

Milion evra za obnovu poplavljenih područja

U Sarajevu je danas predstavljena druga faza projekta Italijanske kooperacije pomoći poplavljenim područjima u BiH, vrijedna milion evra, koja je namijenjena socio-ekonomskom oporavku područja najpogođenijih prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama u šest opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Milion evra za obnovu poplavljenih područja

Ambasador Italije u BiH Ruđero Korijas rekao je da će sa milion evra Italijanska kooperacija omogućiti povratak na posao, reaktiviranje proizvodnje i prodaje za 1.100 malih poljoprivrednika i više od 90 malih i srednjih preduzeća.

“Ciljali smo na male korisnike spašavajući ovaj segment naturalne privrede uništen prošlogodišnjim poplavama”, rekao je Korijas na konferenciji za novinare, ističući da je fokus druge faze projekta na obnavljanju radnih mjesta i stvaranju posla.

Korijas je precizirao da se druga faza projekta, koja treba da bude završena u narednih 12 mjeseci, odnosi na pomoć malim poljoprivrednicima, stočarima i malim preduzećima koja su pretrpjela najveću štetu tokom poplava u opštinama Derventa, Maglaj, Orašje, Sanski Most, Srebrenica i Zvornik.

“Veliki dio korisnika ovog projekta biće povratnici”, istakao je italijanski ambasador.

On je podsjetio da je u okviru prve faze projekta pomoći poplavljenim područjima u BiH Italija prošle godine pomogla slanjem pripadnika svoje civilne zaštite, te finansijskim sredstvima upućenim posredstvom Svjetske zdravstvene organizacije i Crvenog krsta.

U provođenje druge faze projekta, uz lokalne vlasti, uključena su i ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglice, te civilnih poslova BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović zahvalio je za pomoć Vlade Italije, ističući da su rijetki projekti koji se odnose na podršku malim zajednicama i malim preduzećima.

Navodeći da je pomoć potrebna i drugim lokalnim zajednicama, Šarović je izrazio nadu da će Vlada Italije prepoznati to i obezbijediti dodatnu pomoć.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla je da je ovaj projekat Italijanske kooperacije više nego dobrodošao i da obuhvata opštine sa velikim brojem povratnika.

“Projekat sadrži elemente održivosti povratka jer će, osim ulaganja u poljoprivredu, veliki dio sredstava biti uložen u infrastrukturu”, zaključila je Borovčeva.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović posebno je zahvalio što je ovim projektom obuhvaćena i obnova biblioteke u Sanskom Mostu.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.