TV K3

android aplikacija

instaliraj

Milan Petković iz Ujedinjene Srpske 4. potpredsjednik NSRS, izabrani delegati u Dom naroda PS BiH i Vijeće naroda RS (VIDEO)

Milan Petković iz Ujedinjene Srpske 4. potpredsjednik NSRS, izabrani delegati u Dom naroda PS BiH i Vijeće naroda RS (VIDEO)

Milan Petković iz stranke Ujedinjena Srpska izabran je na današnjoj sjednici NSRS za četvrtog potrpedsjednika Parlamenta. Za opoziciju je ovo, kako su rekli, potpuno bespotreban trošak budžetskog novca, a mišljenja da nije bio potreban četvrti potpredsjednik je I mandatar za sastav nove Vlade Radovan Višković.
Željka Stojičić, Sonja Karadžić Jovičević, Senad Bratić i Milan Petković izabrani su danas za potpredsjednike Narodne skupštine Republike Srpske. Prva tri imena bila su poznata I juče, dok se nagađalo ko bi mogao biti četrvti potpredsjednik. Ta dilema je konačno riješena. Nasljednik Nenada Stevandića je njegov stranački kolega Milan Petković. Poručuje da će raditi za dobrobit svih građana I da će sa svojim pravničkim znanjem da doprinese radu Parlamenta. Ima svoju računicu I sebe ne vidi kao četvrtog potpredsjednika.
Protiv izbora Petkovića na ovu funkciju bila je opozicija, koja je inače podržala SNSD-ovog kandidata Željku Stojičić I kandidata kolalicije “Zajedno za BiH” Senada Bratića. Protiv su bili jer je, kako su naveli, četvrti potrtpedsjednik poptuno suvišan, a koštaće papreno građane Srpske. Najglasniji protivnik u skupštini bio je PDP-ov Draško Stanivuković.
I mandatar za sastav nove Vlade RS smatra da nije bio neophodan četvrti potpredsjednik u NSRS.
To pokazuje da nema krize u budžetu čim se možemo tako razbacivati sa novcem. Četvrti poslanik koštaće građane 430.000 maraka, tvrdi opozicija.
Na Prvoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS poslanici su izabrali delegate, koji će predstavljati Srpsku u naredne četiri godine u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Glasovima poslanika interese Srba u Parlamentu BiH zastupaće četiri delegata iz SNSD i to Sredoje Nović, Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić, te Mladen Bosić iz SDS.
Glasanje je bilo tajno, pa nije moguće znati koji poslanici su glasali za koju kandidatsku listu. Zanimljivo je da kandidatska lista narodnog poslanika Darka Banjca iz DNS nije dobila niti jedan glas podrške.
Iz igre je ispao i PDP, čija lista je podržana od strane devet poslanika, kao i Socijalistička partija koja je dobila sedam glasova poslanika.
Podsjećamo, u NS RS dostavljeno je ukupno osam kandidatskih lista za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojima se nalazilo 20 kandidata.
U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je izabrano 28 delegata Vijeća naroda RS. Po osam delegata je iz svakog od konstitutivnog naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata i četiri delegata iz reda ostalih.
Klubovi Vijeća naroda, kako je propisano Ustavom, svoju zakonodavnu vlast vrše s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.
Vijeće naroda RS ne učestvuje u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata sa Narodnom skupštinom, nego vrši kontrolu izglasanih zakona, propisa i akata u parlamentu radi utvrđivanja da li se izglasanim zakonom, propisom ili aktom ugrožavaju vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.
Iz reda srpskog naroda izabrani su Živko Marjanac, Miroslav Lazarević, Vojislav Gligić, Dragan Ristić, Ognjen Tadić, Vukota Govedarica, Jasna Lukić i Slavko Dunjić.
Iz reda hrvatskog naroda izabrani su Nada Tešanović, Dragana Mikić, Zdenka Gojković, Ivo Bošnjak, Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević, Đuro Ivanović i Ivo Mijić.
Za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Faruk Đozić, Dževad Mahmutović, Mihnet Okić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović i Igor Bošnjak.
Iz reda ostalih izabrani su Radenko Rikić, Danijel Puhalić, Jovana Čarkić i Franc Sošnja.
Delegati se u Vijeće naroda biraju na period od četiri godine i za vrijeme vršenja svojih dužnosti uživaju delegatski imunitet.
Poslanici bi večeras u nastavku sjednice trebalo da glasaju i o imenovanju generalnog sekretara te radnih tijela Narodne skupštine RS, kao i Prijedlogu zakona o republičkoj upravi – po hitnom postupku.

Izvor: TVK3/ srpskainfo/ FENA

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.