Merkel branila demokratiju tokom obilaska zatvora

NJemački kancelar Angela Merkel govorila je o nepravdi u nekadašnjoj komunističkoj Istočnoj NJemačkoj i odbrani slobode i demokratije tokom obilaska bivšeg zatvora tajne policije "Štazi" u Berlinu.

Merkel branila demokratiju tokom obilaska zatvora

Merkelova, kćerka protestantskog pastora, koja je odrasla u Demokratskoj Republici NJemačkoj /DRN/, obišla je nekadašnji zatvor Hohenšenhauzen dan prije početka kampanje za izbore 24. septembra.

Hiljade političkih zatvorenika prošle su kroz ovaj zatvor, koji je pretvoren u muzej i memorijalni cenatr poslije pada berlinskog zida i ujedinjenja NJemačke 1990.

“Nepravda koja se dogodila u DRN, koju su mnogi ljudi doživjeli na užasan način, ne smije biti zaboravljena”, rekla je Merkelova, koja se upravo vratila sa tronedjeljnog odmora.

Ona je dodala da se čini da su se te stvari dešavale davno, ali da sjećanje upozorava da se sloboda i demokratija moraju snažno braniti.

Ankete pokazuju da će Merkelova i njeni konzervativci, koji su na vlasti od 2005. godine, osvojiti novi mandat. Nova istraživanja pokazuju da je podrška njenoj Hrišćansko-demokratskoj uniji na nivou od 59 odsto.

SRNA-Rojters

Komentarišite

Your email address will not be published.