Mektić: Tužilaštvo da sasluša one koji pozivaju na rat (VIDEO)

January 18, 2017, 7:16 pm

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić ocijenio je da se situacija u BiH drastično i značajno komplikuje, zbog onih koji pominju ratne opcije i ratnu retoriku.

“Mi smo prošli kroz strahote i učinićemo sve da zaštitimo ovaj narod”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu i poručio da rat i ratna politika neće proći.

On je upitao Dževada Galijašević koji je najavio mogućnost rata na proljeće, kao i bivšeg ratnog komandanta  Armije BiH Atifa Dudakovića koji je poručio mladima da kupuju ratne uniforme i šatore, da li oni poručuje mladima i investitorima da bježe iz BiH.

“Dževad Galijašević kaže da će na proljeće biti rat. Da li ta politika znači da trebamo ići da kopamo bunkere, da zauzimamo položaje, da djecu, stare i žene šaljemo van zemlje? U ime koga on to govori? Neka izađe i neka kaže, ja ga pozivam. Neće Dževade biti rata!”, istakao je.

Mektić je pozvao Tužilaštvo BiH da Galijaševića i ostale koji najavljuju rat saslušaju, utvrde kako su došli do tih informacija i da ih procesuiraju, jer su to, tvrdi ministar sigurnosti , izmišljotine.

On je pozvao građane da ne nasjedaju na, kako kaže, nacionalističku retoriku i provokacije.

Komentarišući sankcije SAD predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Mektić je rekao da ne likuje i da nije sretan zbog toga, te da ne podržava uvođenje sankcija.

“Ali, kada je riječ o Miloradu Dodiku pitam se kako će nas on voditi u evropske integracije kada je na `crnoj listi`, a još će gore biti ako SAD predlože i drugim zemljama Evrope ovakve sankcije”, kaže Mektić.

Za sutra je najavio sastanak i sa čelnicima NATO-a kojim će reći da su bezbjednost i mir u BiH prioritet.

Što se tiče Galijaševića rekao je da on potkopava odnose između Srbije i BiH te da radi na destabilizaciji predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Mektić je odgovorio da nije tačno da je SDS nezadovoljan njegovim radom te da su to stavovi pojedinaca.

Izvor: Kliks/ VIPhd.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.