TV K3

android aplikacija

instaliraj

Mektić: Špiriću, zanima te samo novac!

Mektić: Špiriću, zanima te samo novac!

Ministar bezbjednosti BiH i visoki funkcioner SDS-a Dragan Mektić reagovao je na posljednje optužbe koje je potpredsjednik SNSD i poslanik ove stranke u Parlamentu BiH Nikola Špirić iznio na račun funkcionera Saveza za promjene, a u vezi sa NATO intergacijama BiH.

Špirić je, govoreći o nastupu bh. delegacije na samitu NATO-a u Briselu, ocijenio kako predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović suprotstavlja predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika i NATO, ali “zaboravlja da Srbi o tom savezu govore sa grčom i gorčinom”.

On smatra da bi Izetbegović, ukoliko želi dobre zajedničke odnose o ovom pitanju, zbog zvaničnog stava RS trebao da ostane neutralan. Istovremeno, ističe, ljute ga predstavnici Saveza za promjene.

“Ali je dobro da je shvatio da bez Milorada Dodika, Srba i RS nema stava BiH. Na kraju krajeva, mislim da bi bilo dobro, ako se govori o NATO savezu da imamo referendum, da vidimo šta misle konstitutivni narodi, ako BiH želi da izgrađuje suživot u narednom periodu, dobro je da je on poslao tu poruku, ali je rekao i da je BiH komplikovana i da je treba pojednostaviti. Rekao i je pomozite nam da napravimo unitarnu BiH, a iza leđa mu sjedi gospodin Crnadak i nemamo oglašavanje Mladena Ivanića srpskog člana Predsjedništva”, rekao je Špirić.

S druge strane, ministar Mektić je u izjavi za Vijesti poručio kako je stav Saveza za promjene o pitanju NATO integracija apsolutno poznat – BiH treba da svoju vojnu sudbinu veže za ponašanje Srbije u tom kontekstu.

“Nama je u interesu da pratimo ponašanje Srbije i prirodno je da mi u vojnom smislu ne možemo biti suprotstavljeni”, istakao je Mektić.

S tim u vezi, dodao je da Špirić nema potrebe da Savezu za promjene prigovara bilo šta.

“Sve vrijeme dok su Dodikov SNSD, Nikola Špirić i Nebojša Radmanović bili u vlasti na nivou BiH i dok su nesmetano krali i pljačkali ovu državu, oni su snažno zagovaraili ulazak BiH u NATO. Javnosti je poznato pismo koje je Radmanović potpisao, a u kojem moli NATO da učini sve da BiH što prije uključi u svoje članstvo. Špirić se kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH zalagao da BiH dobije Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP). Dodik je svojevremeno posjećivao nosače NATO aviona i slikao se tamo. Obišao je pola američke flote i slao snažne političke poruke”, podsjetio je Mektić.

Kako je ocijenio, problem je nastao kada su funkcioneri SNSD-a “raskrinkani u cjelokupnom političkom djelovanju”.

“Vidjelo se da je njihova ključna aktivnost pljačka i krađa. Počeli su da traže neke snažnije političke zaštitnike, međutim, to nisu mogli dobiti od zemalja članica NATO-a. SNSD-u se nisu sviđali komentari o njihovom ponašanju koji dolaze od država u kojima je razvijena demokratija i u kojim funkcionišu institucije”, istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, Špirić je najkontroverznija politička ličnost, koja u svojoj politici nema ni jednogodišnji politički kontinuitet.

“SNSD je donio odluku o MAP-u, a sada Špirić priča priču da ova stranka brani RS i BiH od NATO-a i nekom drugom spočitava taj proces integracija. Nije isključivo da se Špirić za mjesec, dva ili šest mjeseci ponovo vrati NATO-u”, potcrtao je Mektić.

On je ocijenio da je Špirić u političkom smislu “totalno potrošena osoba”, te da nikada nije bio iskreni političar.

“Špirić sve vrijeme na politiku gleda isključivo kroz koristoljublje. Mislim da se ni za jednog političara u poslijeratnom periodu ne veže toliko afera kao za Špirića. Trebalo je da prođe duži vremenski period kako bi on bio raskrinkan. No, sada je jasno da je Špirićevo bavljenje politikom isključivo motivisano koristoljubljem, te sticanjem lične imovine i novca”, smatra Mektić.

(Vijesti)

Komentarišite

Your email address will not be published.