Među nominovanima za Oskara za režiju nema žena od 2010

February 24, 2016, 7:52 am

Prošlo je šest godina od kada je Ketrin Bigelou kao prva žena dobila Oskara za režiju za film “Katanac za bol” (The Hurt Locker), što je kod mnogih probudilo nadu da će to proširiti mogućnosti za režiserke. Međutim, u narednim godinama, kao i 2016, svi nominovani Američke filmske akademije za najbolju režiju bili su muškarci. Za 88 godina koliko se dodjeljuje Oskar, žene su nominovane samo četiri puta.

Istraživački centar o ženama na televiziji i filmu pri Univerzitetu u San Dijegu je u najnovijem istraživanju utvrdio da su žene činile samo devet odsto režisera 250 filmova s najvećom zaradom u 2015, isto kao 1998. godine. Kada su u pitanju drugi poslovi iza kamere, među scenaristima, producentima i snimateljima bilo je 19 odsto žena.

Veliku pažnju na nejednaka prava žena i muškaraca u Holivudu skrenula je glumica Patriša Arket u govoru, kada je prošle godine dobila Oskara za sporednu žensku ulogu, kao i oskarovka Dženifer Lorens, koja je govorila o seksizmu u Holivudu i razlikama u plaćanju glumaca i glumica.

Rodne nejednakosti su na kratko pale u sijenku aktuelne kampanje protiv rasne nejednakosti, ali su oba pitanja dio šireg problema za koji ima naznaka da će biti rješavan. Američka akademija za film i nauku najavila je juče da će udvostručiti broj žena i predstavnika manjina za nominacije za Oskara do 2020. godine, poslije osuda što drugu godinu zaredom nijedan crni glumac ni glumica nisu nominovani.

Takođe je u toku istraga Komisije za jednake mogućnosti zaposlenja o mogućoj diskriminaciji u angažovanju žena režisera. Istraživanje Centra iz San Dijega takođe je pokazalo da bar jedna žena režiser najčešće znači i veći broj žena angažovanih na drugim poslovima, od scenarista do glumica, posebno glavnih uloga u filmu.

Neke holivudske zvijezde su smatrale da moraju same da postanu producenti da bi dobile uloge koje su željele. Riz Viderspun je u ranijem intervjuu agenciji AP rekla da je primijetila nedostatak kompleksnih, interesantnih, dinamičnih ženskih likova. Ona je producirala filmove “Gone Girl” i “Wild”, u kojima glavnu ulogu ima žena.

Hale Beri, prva crna glumica koja je dobila Oskara za najbolju žensku ulogu 2002, takođe je osnovala producentsku kuću dijelom zbog toga što je teško dolazila do pravih uloga.

Marta Lozen, direktorka Istraživačkog centra o ženama na televiziji i filmu smatra da nema mnogo stvarne volje da se nešto promijeni, pošto oni koji imaju moć da promijene tu rodnu nejednakost, kao što su direktori filmskih studija, lideri akademija i udruženja, nedovoljnu angažovanost žena u filmu ne vide kao problem.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *