TV K3

android aplikacija

instaliraj

Međunarodni festival “Prvi kadar” od 12. do 17. novembra

Međunarodni festival “Prvi kadar” od 12. do 17. novembra

Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”, koji će od 12. do 17. novembra biti održan u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, svečano će biti otvoren premijernim prikazivanjem u Republici Srpskoj igranog filma “Granice kiše”, Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara u ponedjeljak, 12. novembra.

“Svečano otvaranje 12. Festivala planirano je za 19.00 časova u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu. Premijeri će prisustvovati producentska i glumačka ekipa filma, kao i brojni gosti i značajna imena dokumentarnog filma iz cijelog svijeta”, izjavila je večeras Srni umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Štifanićeva je naglasila da ovogodišnji moto Festivala “Prvi kadriraj!” podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe.

“Na taj način Festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja sa upečatiljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću”, navela je Štifanićeva.

Ona je podsjetila da je ovaj festival, potpisivanjem Memoranduma o saradnji Produkcije “Prvi kadar”, grada Zvornika i opštine Istočno Novo Sarajevo, napravio još jedan veoma značajan korak u misiji decentralizacije kulture i kinematografije.

“Održavanjem Festivala u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, Produkcija `Prvi kadar` postaje most kulture među gradovima, čime se povećava broj filmskih gledalaca i uticaj na razvoj kinematografije u Republici Srpskoj i BiH i festival dobija novi koncept”, istakla je Štifanićeva.

Ona je najavila da će se u zvaničnom takmičarskom programu Festivala takmičiti 42 filma iz 17 zemalja, koji će biti prikazani u šest festivalskih selekcija.

Riječ je o selekcijama: “U fokusu” – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova; “Eks JU u fokusu” – Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks JU prostora; “Kratke priče” – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; “Eks JU kratke priče” – Regionalna selekcija kratkih igranih filmova sa eks Ju prostora, “Ključ za film” – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i “Novi pogledi” – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

“Ove godine festival je obogaćen za novu selekciju `Eks Ju kratke priče`. S obzirom na veliki broj prijavljenih kratkih igranih filmova sa prostora bivše Jugoslavije, ukazala se potreba da se publici prikaže presjek najnovijih ostvarenja kratkog igranog filma, autora koji daju značajan doprinos popularizaciji domaće kinematografije kod nas i u svijetu”, ističe selektor 12. “Prvog kadra”.

Štifanićeva naglašava da će u godini kad se obilježava stotinu godina od Prvog svjetskog rata Festival programskim konceptom tome dati poseban doprinos sa naglaskom na ulogu žena u Prvom svjetskom ratu.

Na otvaranju Festivala biće organizovana izložba “Hrabre žene putuju kroz vreme”, autora Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović. Među hrabrim ženama, kojima je posvećena izložba su i Nadežda Petrović i Milunka Savić, koje su zahvaljujući svojim pionirskim podvizima dale poseban doprinos u ratu.

Na Festivalu će biti prikazan i igrani film “Čelične ratnice”, autora Jelene Mile, a to je priča o ženama dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu i ratovima na Balkanu.

U okviru edukativnog programa Festivala biće prikazan majstorski dokumentarac, snimljen u tradiciji najboljih Bi-Bi-Si programa “Dugo putovanje u rat”, reditelja Miloša Škundrića. Ovaj istorijski dokumentarac, autentičnim pričama iz prošlosti pomaže razumijevanju zašto je počeo Prvi svjetski rat.

U okviru edukativog programa Festivala biće održan DokMasterKlas predavanje “Umjetnost dokumentarizma – Portret u dokumentarnom filmu”.

Filmska škola “Prvog kadra” ove godine biće održana u Zvorniku i u okviru nje će biti realizovana trodnevna radionica animiranog filma, u saradnji sa Studiom crtanog filma “SCF98” iz Niša.

Za najmlađe u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pripremljeno je posebno iznenađenje, premijerno prikazivanje igranog dječijeg filma “Zlogonje”, u režiji Raška Miljkovića.

U okviru promocije značajnih filmskih izdanja ove godine biće promovisan Filmski časopis “Filaž”.

U okviru pratećeg programa festivala biće održan program Veče laureata, posvećen prošlogodišnjem laureatu Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/, u okviru kojeg će biti prikazan izbor filmova RTRS-a nagrađenih na dosadašnjim festivalima.

Povodom obilježavanja 20 godina Akademije umjetnosti Banjaluka, Savjet festivala je odlučio da “Pečat kneza Pavla za doprinos razvoju filmske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH” bude dodijeljen Akademiji umjetnosti, studijskom programu Dramske umjetnosti. Povodom toga biće organizovan program “Dvadeset godina Akademije umjetnosti” sa projekcijom najboljih studentskih filmova.

Predviđeno je i da muzička grupa “Atentat” u Istočnom Sarajevu održi koncert pod nazivom “Dobro jutro, mister Orvel!” /Good Morning Mr. Orwell/ za goste festivala i publiku.

Specijalni gost festivala je Gabrijel Tejedor iz Švajcarske, dokumentarista, koji je prvenstveno fokusiran na ljudsku istoriju u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, koji će se publici predstaviti dokumentarnim ostvarenjem “Ulica Majskaja”, koji je premijerno prikazan na “Idfi” prošle godine.

Festival će biti zatvoren u Zvorniku svečanom dodjelom nagrada i koncertom grupe “Katera” iz Istočnog Sarajeva.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i grad Zvornik.

Komentarišite

Your email address will not be published.