Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2019” ruši sve barijere

October 9, 2019, 6:39 am

Animatorski izuzetno zahtjevnu predstavu, s obzirom na to da jednu lutku animiraju i do četiri glumca, nazvanu “Zamrznute pjesme”, trećeg dana Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci izvelo je Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Predstava “Zamrznute pjesme” namijenjena je djeci od šest i više godina, a govori o rušenju jezičkih, vremenskih i prostornih razlika na atom prijateljstva i ljubavi, koji u svojoj suludoj jednostavnosti ruše i malo veće barijere od jezičkih, a to su one nastale od slomljenog srca i nepovjerenja. Ljubav i mašta jednog čudnovatog dječaka osvojili su srce jedne djevojčice, koja je mislila da više nikada neće usta raširiti u osmijeh i da je nemoguće da ikada više ikome išta kaže, a kamoli zapjeva.

Autor i reditelj predstave je Tamara Kučinović. Scenografija i lutke djelo su Alene Pavlović, a muziku potpisuju Ivana Đula i Luka Vrbanić.

Glavnu ulogu dječaka Kostje igra Tilan Kožamelj, a uz njega nastupa David Petrović, Damir Orlić, Andrea Špindel, a u ulozi djevojčice Katje nastupaju Petra Šarac i Andrea Špindel.

Ono što je mališanima, ali i odraslima koji su pratili ovaj komad bilo jasno, jeste da on odiše zajedništvom ansambla i autorskog tima koji gledaoce vode kroz hladne predjele iz kojih izvire toplina ljudskog srca. “Zamrznute pjesme” ne bježe od teških tema i hrabro nas podsjećaju da se ljepota bivanja čovjekom skriva u najobičnijim životnim trenucima.

Na programu festivala u ponedjeljak veče bio je i jedan od omiljenih komada svih generacija, “Djevojčica sa šibicama”, a izvodio ga je Mini teatar iz Ljubljane.

Priča Hansa Kristijana Andersena je lijepa i srdačna i ukazuje na ljudsku krhkost i moć mašte da pobudi nadu. Kuriozitet ove predstave jeste što se izvodi u kružnom, intimnom prostoru, u kom publika može da doživi sanjivi, magični svijet očaravajućih lutaka, upornih sjenki i originalne muzike.

Današnji program

10 i 12 h – “Cipelinove avanture”, Državno lutkarsko pozorište, Varna, Bugarska

11 h – Lutkarska radionica sa Zijahom Sokolovićem

17 h – “Priča o čovjeku i njegovoj sjenci”, Teatar “Aktivni sastojak”, San Čezario di Leče, Italija

(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *