TV K3

android aplikacija

instaliraj

Med oficijelno nije lijek, ali se već hiljadu godina koristi u liječenju

Med oficijelno nije lijek, ali se već hiljadu godina koristi u liječenju

“Pčelari znaju dobro da ima problema s medom koji se uvozi, jer ne proizvodimo dovoljno meda kolike su naše potrebe. Drugi je problem patvorenje meda, a treći upotreba pesticida,” istakao je profesor Jašić koji je održao predavanje na temu ‘Apiterapijska svojstva pčelinjih proizvoda’.

Podsjeća da se pčelinji proizvodi mogu koristiti u liječenju te da je već hiljadu godina poznata disciplina Apiterapija. U zadnje vrijeme zahvaljujući tehnologiji, pogotovo analizama pčelinjih proizvoda, došlo se do zaključka kako je najbolje iskoristiti pčelinje proizvode u medicini i farmaciji.

“Med još oficijelno nije lijek, mada ga mi u tradicionalnoj medicini prepoznajemo kao takvog”, ističe Jašić, dodajući da kao i svaki lijek, tako i pčelinji proizvodi imaju svoju djelatnu tvar.

Propolis je dobar za dezinfekciju usne šupljine, polen jača imunitet, matična mliječ također jača imunitet, a pčelinji otrov se koristi za različite reumatske bolesti.

Naučna saradnica i ekspertica za bolesti pčela sa Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr. Vaso Butozan“ iz Banje Luke dr. Violeta Santrač, koja je održala predavanje na temu “Vitalnost u odnosu na učešće patogena u pčelinjoj zajednici i dijagnostička potreba“, istakla je da bh. pčelari treba da osjete da iza njih stoji sistem koji im omogućuje da se ravnopravno mogu baviti pčelarstvom, ali i da postoji konekcija između nauke i prakse.

Santrač smatra da BiH ima sjajne pčelare, ali takvu sliku o bh. pčelarstvu kvari prodaja meda i pripravaka turistima u parkovima prirode, ispred raznih vjerskih objekata, a koji često nisu ispravni niti imaju kvalitet.

“Potrebno je uozbiljiti inspekcijske procedure te raditi na popularizaciji i primjeni postojećeg znanja među proizvođačima. Postoji veliki prostor između savremenih naučnih praksi i pčelarskih praksi na terenu. Tu bi se mnogo toga moglo promijeniti”, kazala je Santrač.

(klix.ba)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.