Maori pokrenuli peticiju za izmjenu imena Novog Zelanda, ne žele više kolonijalno ime

September 14, 2021, 7:30 am

Novozelandska partija starosjedilaca Maora pokrenula je peticiju za promjenu imena zemlje u Aotearoa Te Reo Maori, zahtevajući da se vrate sve originalne maorske odrednice u narednih pet godina.

Davno je prošlo vreme da se Te Reo Maori vrati na mjesto koje mu pripada i da se obnovi prvi službeni jezik ove zemlje. Mi smo polinezijska zemlja – mi smo Aotearoa i to je ime koje će ujediniti, a ne dijeliti našu zemlju. Novi Zeland je holandsko ime, a ne maorsko – poručili su čelnici maorske partije Raviri Vaititi i Debie Ngareva-Paker u saopštenju kojim je pokrenuta peticija, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Peticija takođe poziva vladu da u narednih pet godina „identifikuje i zvanično vrati originalne nazive Te Reo Maori za sve gradove i mjesta širom zemlje“ i okonča proces do 2026. godine.

Iz Te Pati Maorida su podsjetili da su brojne vlade, jedna za drugom, „nametale kolonijalni program u obrazovni sistem“ što je dovelo do rasprostranjenog gubitka maorskog jezika i ukazuju da samo 20 odsto građana tečno govori maorski jezik.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *