Manje seksa, više pameti? Ovi genijalci bili su djevci do kraja života (FOTO)

Manje seksa, više pameti? Ovi genijalci bili su djevci do kraja života (FOTO)

Internet je prepun raznoraznih teorija o prednostima suzdržavanja od seksa i dok neki smatraju da je riječ o gomili neosnovanih budalaština, oni drugi reći će vam da je celibat prava stvar za podizanje produktivnosti.

I ne radi se samo o tekstovima koje inače pronalazimo na stranicama namijenjenih vjernicima i ideji apstinencije prije braka, prenosi “Index“…

Što se nauke tiče, naučnici se nisu pretjerano bavili ovom temom, a mišljenja su podijeljena. Naprimjer, seksualno frustrirane mušice žive kraće, ali razvratni crvi ranije umiru.

Međutim, historija je prepuna seksualno neiživljenih genijalaca čija vam iskustva možda mogu pomoći da konačno odlučite trebate li manje razmišljati o seksu, a više o svemu ostalom. Naravno, niko vam ne sugeriše da to učinite jer seks je bio i ostao najbolja stvar koju možete učiniti sa slobodnim vremenom. Ipak, pročitajte i ove priče pa odlučite.

  1. Isaac Newton

Što se Newtona tiče, većina historijski nepotkovanih čitatelja vjerovatno će izvući onu staru priču o jabuci koja ga je prasnula po glavi nakon čega je došao na genijalnu ideju. Nažalost, ta priča nije istinita, ali istina je da u njegovu životu nije bilo previše “praskanja”.

Newton je bio radoholičar, patio je od nesanice i do kraja života bio je djevac. Štaviše, neki tvrde da ga se*s užasavao. S druge strane bio je plodan spisatelj i mislioc. Osim što je skribomanski pisao o nauci, bavio se i temama kao što su religija i alhemija.

  1. Immanuel Kant

Jedan od najuticajnijih prosvjetiteljskih umova još je jedan od aseksualnih genijalaca koji su zadužili čovječanstvo. Seks ga je zanimao podjednako kao i putovanja, a to govori mnogo jer za života se nije maknuo iz rodnog Konigsberga.

Seks je smatrao radnjom koja podrazumijeva korištenje drugog ljudskog bića kao objekt, a seks je moralno prihvatljiv jedino u braku. Međutim, ako seks definišete na ovako suhoparan i konzervativan način, možda je i bolje da seks rijetko ili nikad ne upražnjavate jer malo ko može imati koristi od onoga što možete ponuditi.

  1. Florence Nightingale

Liječila je ranjene vojnike u Krimskom ratu i postavila temelje plemenitom pozivu medicinskih sestara, a čovječanstvo se okoristilo i njezinim pisanjem i promocijom ideje javnog zdravstva.

I dok je se s jedne strane zalagala za život punim plućima i tvrdila da je osoba “vrlo strastvene prirode”, Florence je odlučila da u njenom životu postoji mjesto za samo jednu stvar – karijeru. Solirala je do kraja života, a jednog je udvarača zavlačila devet godina prije nego ga je otpilila. Neki historičari tvrde da je ostala čedna do kraja života, a lik koji ju je čekao devet godina i na kraju ostao “suh” vjerojatno je do kraja života ostao papak.

  1. Hans Christian Andersen

Možda je i napisao neke od najljepših priča za djecu, ali s obzirom na se*sualne navike, djece nije imao. Mogli bismo ga opisati kao seksualno frustriranog ekscentrika.

Osim bajki često je pisao i o masturbaciji što i nije toliko iznenađujuće ako u obzir uzmemo da je bio sramežljivi homoseksualac koji nikada nije dijelio postelju s muškarcima. Iako je pisao za klince, nije ih volio. Bio je frustriran, a svoju je frustraciju pretvorio u kreativnost pa je za života napisao šest romana, 36 predstava, stotinu pjesama i najmanje 170 bajki.

  1. Jane Austen

Mnogi historičari uvjereni su da je slavna književnica ostala djevica do kraja života. Međutim, to je nije spriječilo da o ljubavi piše. Snažne emocije u njezinim romanima uglavnom donose opasnost, a mlada djevojka koja vježba suzdržanost prije će naći sreću od one koja bježi s izabranikom svoga srca.

Ovo posljednje i nije posebno iznenađenje ako u obzir uzmemo da je izabrala soliranje i nikada se nije udavala uprkos brojnim udvaračima. Tokom života je napisala šest romana, preko 3.000 pisama i još nekoliko literarnih djela.

  1. Nikola Tesla

I dok se Hrvati i Srbi natežu oko toga kome je pripadao, jedno je sigurno – Nikola Tesla pripadao je djevcima. Ostao je samac do kraja života, a historičari tvrde da je bio i ase*sualan i asocijalan.

S druge strane, bio je genijalan i zadužio čovječanstvo svojim brojnim izumima. Ali ipak, žene ga nisu zanimale. Ni u krevetu ni u poslu. Štaviše, bio je “oženjen za nauku”, a da je u današnje vrijeme izgovorio neke od stvari koje je izgovarao početkom 20. vijeka, za vratom bi imao svaku feministicu odavde do Amerike.

“Svijet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju najveća od svih tragedija je sadašnje ekonomsko stanje u kome se žene takmiče s muškarcima, i u mnogim slučajevima zaista i uspijevaju zauzeti njihovo mjesto u profesijama i industriji. Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u sjenu predstavlja znak propadanja civilizacije”, izjavio je Tesla.

 

(Index.hr)

Komentarišite

Your email address will not be published.