Manival: Danas odluka o BiH; Ko plaši BiH “crnom listom”?

April 14, 2015, 8:34 am

Bosni i Hercegovini prijeti stavljanje na crnu listu nekooperativnih i neusklađenih zemalja, iako je usvojen član Krivičnog zakona koji se odnosi na finansiranje terorizma, piše Radio Slobodna Evropa.

Ova mogućnost otvorena je na insistiranje četiri zemlje, SAD,Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Cijeni se da je pokrenuta nakon pogoršanja situacije u Evropi u vezi s terorističkim prijetnjama.

Razlog – Krivični zakon nije u potpunosti izmijenjen, odnosno nisu usvojene izmjene shodno preporukama Savjeta Evrope. Direktna prijetnja sankcijama iz savjeta Evrope se ponavlja. BiH je imala nekoliko godina, a prošle, u ovo vrijeme, je dobila dva dodatna mjeseca kako bi uskladila svoje zakone iz oblasti finansijskog poslovanja sa međunarodnim standardima. Tako je uspjela izbjeći stavljanje na listu zemalja koje nedovoljno sarađuju u oblasti sprječavanja finansiranja terorističkih aktivnosti, gdje bi bila u društvu sa Sirijom, Јemenom, Etiopijom.

Kao obaveza, ostale su izmjene Krivičnog zakona koje su trebale biti usvojene do 13 aprila. Skupština BiH nije usvojila izmjene onako kako je predložio savjet ministara, objašnjava Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

“Mi smo bili spremni prihvatiti izmjene zakona, kako je to predložio Savjet ministara. Međutim, Klub Srba u Domu naroda je odbio da to prihvati. Taj klub je kao zamjenu predložio svoj prijedlog, sa minimalnom izmjenom, koja se ticala finansiranja terorizma. Nas u Domu su uvjerili da je to dovoljno kao minimum da se BiH ne nađe na listi onih koji nedovoljno čine u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. I, mi smo to usvojili“, kaže Softić.

Da to nije dovoljno, bilo je očigledno i prema izjavama najodgovornijih u Parlamentu BiH.

“Ovo je jedna vatrogasna mjera koja će omogućiti BiH da ukloni sjenu koja se nad njom nadvila“, izjavio je Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda.

“Problem je da li će SIPA  (Državna agencija za istrage i zaštitu) preuzeti neke od nadležnosti MUP-a RS. Mislim da se mora naći rješenje i prevazići taj lokalni sukob. Između ostalog, zbog brojnih reformi čije se ispunjavanje očekuje – prije svega ekonomskih i socijalnih na putu pridruživanja. Svako komplikovanje finansijskih transakcija će otežati taj put i upšte, život građana. Ono što je sasvim jasno je da su sve zemlje u ovom trenutku maksimalno angažovane u borbi protiv terorizma i pranja novca. Ne vjerujem da će biti popusta za BiH. Naravno, BiH je uradila dobar dio posla, ali kao aktivna članica Savjeta Evrope mora nastaviti ispunjavati postavljene uslove“, poručuje Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za bezbjednosne studije.

BiH je usvojila izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca, takođe je usvojila Zakon o zabrani odlaska svojih državljana na strana ratišta, u mandatu tadašnjeg ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića. Zatim je politika “prekrila Manival“ i postavljene uslove.

“Nakon toga je došlo do potpunog raspada koalicionih partnera u Savjetu ministara i u Parlamentu, te do loše atmosfere u sigurnosnoj strukturi BiH. Јa ne mogu da zamislim koje bi posljedice mogle zahvatiti BiH – za njenu privredu, novčane transfere vani, užasne kontrole, koje će još više onemogućiti i diskriminisati naše privrednike da rade sa inostranstvom. Јa se nadam da se takav, bez imalo dramatizacije, kataklizmički scenario, ipak neće ostvariti“, smatra Radončić.

Zbog praznika iz Radija Slobodna Evropa kažu da nisu uspjeli kontaktirati parlamentarce iz RS. Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak – kako prenosi BH radio1, je izjavio da nisu realne prijetnje i ocjene o BiH kao zemlji visokog rizika u oblasti pranja novca i finansiranja terorizma:

“Ono što je MANIVAL tražio, ključne stvari su ispunjene. Prošle su i kompletnu parlamentarnu proceduru. Došli su neki dodatni zahtjevi, ali ja koliko znam, ne radi se o nečemu što može biti problem ili što bi moglo BiH staviti na listu zemalja koje ne sarađuju dovoljno u borbi protiv terorizma“, ocjenjuje Crnadak.

Delegat u Domu naroda Dragutin Rodić je ranije izjavio kako je preduhitrena ocjena da zemlji ponovo prijeti “siva” i “crna” lista međunarodnih finansijskih organizacija.

“Preduhitrena je ocjena iz prostog razloga što smo i kada smo usvajali Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupuku po hitnom postupku dobili određeno pismo u kojem je stajalo da su te izmjene koje se tiču pranja novca i koje smo usvojili dovoljne da se BiH ne nađe na crnoj listi“, izjavio je Rodić.

Za mjesec dana BiH bi trebala preuzeti predsjedavanje Savjetom Evrope. Eventualne sankcije ne samo da bi dodatno narušile ugled BiH, nego bi uticale na nepovjerenje prema obavljanju te značajne uloge, na koju zemlje članice ove najstarije evropske institucije mogu računati svakih 25 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.