Malver sada može da zarazi i Mac

July 23, 2021, 7:32 am

Tip malvera koji je uobičajen na Windows-u, modifikovan je u novu vrstu virusa, nazvanu “XLoader”, čija meta može da bude i MacOS.

XLoader je oblik malicioznog softvera koji se koristi za krađu podataka, kojima se korisnici prijavljuju na svoje naloge, pravljenje screenshot-a, evidentiranje tastera koji se pritiskaju na tastaturi i izvršavanje zlonamjernih radnji na računaru.

Malver su otkrili istraživači u kompaniji Check Point Software. Oni su na dark web-u pratili rad servera koji hostuje macOS verziju XLoader-a, a koji je dostupan po cijeni od 49 dolara mjesečno. Na taj način su zabilježili zahtjeve iz 69 zemalja, što ukazuje na značajnu upotrebu širom svijeta. Ipak, više od polovine svih žrtava bile su u Sjedinjenim Državama.

Šef sajber istraživanja na Check Point-u, rekao je da je sve veća popularnost macOS-a izložila taj operativni sistem povećanoj pažnji sajber kriminalaca, koji tu platformu sada vide kao dobru metu za svoje napade, koji su do juče bili fokusirani samo na WIndows.

Iako je ranije možda postojao jaz između Windows-a i macOS malvera, gdje je Windows bio označen kao stecište malicioznih napasti, sada i MacOS malveri postaju sve opasniji. U istraživanju se navodi i da je za većinu korisnika XLoader dovoljno neprimijetan da ostaje sakriven.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *