Mali muzičari ispunili melodijom park u Prnjavoru

June 22, 2022, 8:31 am

Povodom Svjetskog dana muzike sinoć je u prnjavorskom parku ,,Ljubav vjera, nada” održan koncert od strane učenika Muzičke škole ”Konstantin Babić” koji su na ovaj način, obilježili i prvi dan ljeta. U muzičkom programu koji je organizovan, učestovalo je 14 učenika koji su izveli šarolik muzički program a u vidu raznih kompozicija.

Učenici su brojnoj prnjavorskoj publici, priredili poseban ugođaj pri čemu ih je uveselila klasična muzika a koja je svojim umirujućim izražajem, širila posebnu ljepotu kroz prnjavorski park. Na ovom događaju bilo je mnogo i prolaznika koji su sa velikim odušavljenjem pratili ovaj mali koncert.

Među učesnicima koncerta bila je i Teodora Ružičić koja je završila peti razred muzičke škole, a koja se publici predstavila izvođenjem na flauti sinfoniju ”Alegro” od Ludvig van Betovena.

”Ja flautu sviram već pet godina a prvi put kada sam je vidjela i osjetila, znala sam da će to biti instrument koji meni odgovara. Drago mi je što možemo svirati ovako na otvorenom pred našim građanima, pri čemu mogu pokazati šta znam. Mislim da bi mladi trebali da vole muziku a upisivanjem ove muzičke škole pružiće im se prilika da upoznaju svijet muzike i da se druže sa osobama koje vole muziku”,rekla je Ružičićeva.

Na ovom koncertu veliku pažnju uvijek privuče zvuk harmonike ali nije izostala pažni ni kada su u pitanju gudački instrumenti koji su pružili poseban ugođaj klasične muzike.

Profesor violine Nataša Grujinović kaže kako je zadovoljna svojim đacima koji su se odazvali na koncert kako bi učestvovali, iako je nastupio ljetni raspust. Još jedanput je poručila kako se kroz ovakve događaje, djeca i mladi afirmišu da počnu da sviraju neki muzički instrument ali i da vole klasičnu muziku.

” Svi znamo da je muzika nepohodna za razvoj djeteta. Utvrđeno je da se kod djece koja vole da sviraju neki od instrumenata, dolazi do boljeg razvoja motoričkih sposobnosti ali i do boljeg razvoja moždanog sistema. Ja sam jako zadovoljna sa đacima iz moje klase ali i drugih klasa kojima predajem a to su i večeras pokazali”,rekla je Grujinovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Muzičke škole ”Konstantin Babić” Gordana Babić kaže kako su se učenici predstavili jednim skormnim programom klasične muzike navodeći da je ostavio utisak na sve one koji vole ovakav vid muzike. Podsjeća kako je veoma zadovoljna, što i Prnjavor ima priliku da organizuje ovako nešto, pri čemu je uveliko u korak sa drugim gradovima i mjestima u Evropi i svijetu, koji na ovaj dan organizuju koncerte na otvorenom.

” Nama je veoma drago a posebno našim đacima da možemo nakon dvije godine ograničenja zbog epidemije virusa korona, da građanim podarimo na ovakav način, jedan lijep muzički ugođaj. Mislim da je i ambijent bio prekrasan a to je svakako omogućio ovaj naš park koji je sada rekonstruisan i sa prikladnom binom na otvorenom. Mislim da je ovaj ambijent prirode svakako doprinio atmosferi u kojoj su građani uživali. ”,rekla je Babićeva.

Istakla je i kako je iza Muziče škole ”Konstantin Babić” jedna uspješna školska godina gdje su đaci učestvovali na brojnim takmičenjima, osvajavši i brojne nagrade.

Inače, Svjetski dan muzike proslavlja se od 1982.godine a ovaj praznik je uspostavilo Ministarstvo kulture Francuske. Od tada pa sve do danas ovaj praznik je postao prepoznatljiv međunarodni muzički događaj koji se slavi u 120 zemalja.

Na Svjetski dan muzike, okupljaju se muzičari, amateri ili profesionalci, koji slave muziku i ističu širinu i raznolikost muzičkih praksi. Koncerti se održavaju na ulicama, trgovima, parkovima, dvorištima, hodnicima.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.