TV K3

android aplikacija

instaliraj

Majkić: Nova naselja u FBiH – utočište za izbjelice iz Sirije?

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izrazila je bojazan da zemljište u Federaciji BiH koje u posljednje vrijeme za izgradnju kuća sve češće kupuju investitori iz arapskih zemalja, predstavlja utočište za izbjeglice iz Sirije.

Majkić: Nova naselja u FBiH – utočište za izbjelice iz Sirije?

Komentarišući navode medija da je u selu Popovići kod Ilijaša “niklo” novo naselje koje gradi “fantomska” firma iz Kuvajta i koje će, navodno, naseliti Kuvajćani, Majkićeva je rekla da je ključno pitanje ko su budući stanovnici ovih naselja i zašto je cijeli proces izgradnje tako tajnovit.

Majkićeva je napomenula da se u posljednje vrijeme u BiH sve češće govori da u različitim dijelovima FBiH niču nova naselja, i to uglavnom na zemljištu koje je nekad pripadalo Srbima, te da nova naselja grade “nepoznati investitori za nepoznate stanare”.

– O novom naselju u Popovićima kod Ilijaša dovoljno informacija nemaju ni lokalni organi vlasti, iako pričaju o tome kako bi se eventualno moglo naseliti Kuvajćanima, što djeluje prilično neubjedljivo – rekla je Majkićeva.

Zapitala je da li budući stanovnici ovog naselja dolaze iz Sirije kao izbjeglice, kao i zašto ta gradnja ne prolazi zakonski postupak, na šta bi odgovor trebalo da daju različiti nivoi vlasti u BiH, prvenstveno u FBiH.

– Ako su ova naselja izgrađena povratnicima sa sirijskog ratišta, ovo bi mogao biti mnogo ozbiljniji problem kojim bi trebalo da se pozabave bezbjednosne agencije kako bi se taj problem osujetio – naglasila je Majkićeva.

Ona je navela da je BiH izložena terorističkim prijetnjama upravo zbog velikog broja građana koji se priključuju terorističkim organizacijama iz Sirije i Iraka, te da su na probleme, koji bi mogli nastati ukoliko se vrate, upozorile i bezbjednosne agencije.

– Prema procjenama, skoro četiri miliona sirijskih izbjeglica pokušava da se domogne neke teritorije. Mali broj njih je prihvaćen od Evrope i veoma je moguće da BiH predstavlja njihovu metu – upozorila je Majkićeva.

Ako niko o tome ništa ne zna i ako na tom planu niko ništa ne radi, rekla je Majkićeva, onda BiH ima ponovo šansu da bude zemlja koja će biti optužena za različite aktivnosti koje će donijeti problem ne samo njoj, već će postati regionalni problem na koji Evropa sigurno neće ostati nijema. Ona smatra da lokalna vlast ne bi smjela da dozvoli gradnju, a da ne zna ništa o tome, bez obzira što je to nekad bila srpska zemlja. “Ako je to prešlo u vlasništvo opštine – utoliko je odgovornost opštine još veća”, istakla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, i kantonalni nivo ima svoju odgovorost sa aspekta bezbjednosti, ali i institucije BiH, prvenstveno policijske i bezbjednosne agencije.

– Nema naselja u koje treba da dođu nepoznati ljudi. Mora se znati ko su ljudi koji dolaze izvana i sa kojom namjerom, te da li će im se dozvoliti ulazak u zemlju – istakla je Majkićeva.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.