Maduro šalje vojsku u nemirnu oblast Tačira

Maduro šalje vojsku u nemirnu oblast Tačira

 

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro naložio slanje 2.600 vojnika u saveznu državu Tačira na zapadu zemlje poslije pljački i napada.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez rekao je da je na predsjednikov zahtjev naredio pokret 2.000 vojnika i 600 pripadnika specijalnih jedinica i dodao da neće dozvoliti da zemlja potone u haos.

Trupe su već počele da pristižu u nemirnu oblast, prenose agencije.

U noći između utorka i srede u Tačiri je opljačkano desetine radnji a dve policijske stanice su zapaljene. Maduro je juče optužio “paravojne formacije” da su želele da napadnu vojsku u gradu Grita.

Savet bezbednosti UN juče je na zahtev SAD prvi put raspravljao o situaciji u Venecueli, a ambasadorka Niki Hejli upozorila je na opasnost da se kriza razvije u veći sukob poput onih u Siriji ili Južnom Sudanu. Venecuelanski ambasador Rafael Ramirez je sednicu nazvao “mešanjem SAD u unutrašnja pitanja Venezuele”.

Ranije je Maduro ponovo produžio vanredno stanje koje je na snazi od januara prošle godine i koje mu dozvoljava ograničavanje ustavnih sloboda i preduzimanje specijalnih mera za “socijalni, ekonomski, politički i pravni red”.

Od početka aprila u Venecueli traju protesti protiv Madurove vlade tokom kojih je do sada poginulo 43 ljudi a za koje vlasti tvrde da su pokušaj državnog udara organizovan u Vašingtonu.

Izvor: SRNA

 

Komentarišite

Your email address will not be published.