Mač despota Stefana Lazarevića Novaku Đokoviću

June 9, 2016, 7:55 am

Upravni Odbor Kraljevskog Reda Vitezova saopštio je da je mač namijenjen „najvećem savremenom planetarnom srpskom vitezu Novaku Đokoviću“.

„Mač zaista izgleda impoznatno. Sa velikim poštovanjem večeras stojim ispred vas i sa velikom zahvalnošću organizatorima zbog ove veličanstvene nagrade“, istakla je Aleksandra Radujko.

Objasnila je da je Đoković na kratkom odmoru i da mu je veoma žao što nije mogao da prisustvuje, kao i da je veoma zahvalan zbog nagrade.

„Sigurna sam da ćemo organizovati primopredaju, a do tada neka ovo bude poklon za rođendan i ja ću mu to prvom prilikom dati“, navela je Radujko.

Mač je uručen na svečanoj Spasovdanskoj dodeli priznanja Vitez festa, a mač je ručni rad kovača ŽŽeljka Pantića iz Smedereva i replika je srednjevjekovnog jednoiporučnog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na ošštrici, kožžnoj ručki i futroli.

Velelepni mač je specijalno iskovan za ovu priliku uz konsultaciju arheologa i stručnjaka za srednjovjekovno oružžje Marka Aleksića, i najljepšša je istorijska rekonstrukcija svjetski priznatog „srpskog“ mača ikada rađena u Srbiji do danas.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je večeras u Starom dvoru dodjeli priznanja i zahvalnica „Vitez festa“.

Na istom događaju Kraljevski red vitezova uručio je i priznanja svim zaslužžnim institucijama, pojedincima, učesnicima i partnerima koji su pomogli da se održži Vitez fest 2016.

Ova vitešška manifestacija održžava se svake godine na praznike Vrbica i Cveti, sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, a pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević.

 

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *