TV K3

android aplikacija

instaliraj

Lukač: Imamo saglasnost za nabavku oružja obučavaće nas Amerikanci (VIDEO)

Lukač: Imamo saglasnost za nabavku oružja obučavaće nas Amerikanci (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Dragan Lukač izjavio je danas da nije istina da će neko od ruskih specijalaca, operativaca ili bilo ko iz te zemlje učestvovati u obuci Specijalne jednice policije RS ili nekih drugih pripadnika MUP RS.

“Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti, niti postoje namjere da oni rade obuku sa specijalnim jednicama MUP RS ili policijom RS”, tvrdi Lukač.

Potvrdio je da će, kao i ranijih godina, obuke sa “specijalcima RS” raditi njihove kolege iz Amerike, kao i evropskih policija.

Lukač je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da MUP Republike Srpske nabavlja oružje, 2.500 pušaka iz ”Zastave”, u vrijednosti oko 960.000 dolara, jer je naoružanje koje imaju zastarjelo.

“Problem MUP RS je to što se proteklih godina nije radilo na nabavci opreme”, rekao je Lukač.

Nove puške, koje će biti dopremljene policiji, biće, kaže, podijeljene policijskim stanicama, i biće na raspolaganju pripadnicima policije RS u slučaju potrebe i za intervencije.

Podsjetio je na slučaj iz Zvornika, kada se ranjen policajac, jer se nije mogao odbraniti prilikom terorističkog čina u tom gradu, budući da je imao stari pištolj star više od 30 godina.

Lukač je istakao da pripadnici MUP RS moraju da zaštite svoj i živote građana RS od terorističkih i bilo kojih drugih napada, koji ih mogu ugroziti.

Kada je u pitanju nabavka radara, kazao je da će taj posao biti proveden po principu javno-privatnog partnerstva. Nije, kaže, provjeravao kada su firme koje su se prijavile za taj posao registrovane, a nadležna komisija je više od godinu i po dana provodila cijeli postupak.

Na kraju je odabrana firma koja se pokazala kao najbolja i, kako kaže, očekuje savremene radare na putevima RS, što će uticati na smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Odbacio je kao politizaciju određene navode da se u ovom slučaju radi o namještanju tendera, te istakao da će u revizija provjetiri i ovaj posao, za koji kaže, da je u skladu sa zakonom i da on ne poznaje vlasnike firmi koje su, kaže, iz Njemačke i Turske.

Ponovio je da nisu tačne informacije o navodnom obučavanju djece iz RS u ruskim kampovima.

(BN/Klix)
Foto: NN

Komentarišite

Your email address will not be published.