TV K3

android aplikacija

instaliraj

Lončar: Oboljeli zbrinut u Subotici, nema mesta panici

Lončar: Oboljeli zbrinut u Subotici, nema mesta panici

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar istakao je danas, nakon što je registrovan prvi slučaj virusa korona u Srbiju, da nema mjesta za paniku i strah, i da su nadležni razradili sve moguće scenarije.

“Imali smo priču od nekih neodgovornih da nećemo nigde moći da zbrinemo nijednog pacijenta, osim u Beogradu na Infektivnoj klinici. Ali, ne možete više da odgovarate neodgovornim ljudima kojima nije stalo ni do čega osim da unesu paniku. Nećemo da se bavimo time”, rekao je Lončar na vanrednoj pres konferenciji.

Kako je rekao, pacijent je otkriven, adekvatno je zbrinut i liječi se u Subotici.

“Ako je pitanje da li će virusa biti u Beogradu… Imamo razrađen plan, šta sa jednim, troje, pet, sedam… pacijenata, gde će biti smešteni, lečeni, po kom principu i za Beograd i za druga mesta”, istakao je Lončar.

Nije, dodaje, korektno da se ulazi u detalje, jer to konkretno ljudima ne znači ništa, već je važno da sistem zbrine one za koje bude potrebe, što će i učiniti.

Lončar je ponovio da se zaraženi muškarac u Subotici dobro oseća, bez tegoba, da jutros nema temperaturu, a da nadležni svoj posao rade ozbiljno, i svakog sumnjivog tretiraju kao pozitivnog, radi predostrožnosti, što je, dodaje, slučaj i sa porodicom oboljelog iz Subotice.

“Sve ćemo uraditi u skladu sa pravilima struke. Nema mesta za paniku i strah. Važno je da ljudu veruju sistemu, državi”, rekao je Lončar.

Dodao je da će javnost na vrijeme o svemu biti obaviještavana.

“Niste imali spin ove vesti, niko je nije ekskluzivno objavio. Svi se ponašamo profesionalno i, kao što smo obećali, bićemo krajnje transparentni”, rekao je Lončar.

Lončar je dodao da će država obezbediti najbolju moguću terapiju za slučajeve virusa korona kod kojih se bolest iskomplikuje.

“Uveravam građane Srbije da ćemo naći najbolje moguće rešenje i da mogu sa te strane da budu apsolutno smireni. Građani će dobiti terapiju za komplikovane slučajeve koja je dala najbolje rezultate na svetu. Država će to uraditi”, rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara.

Što se tiče trenutne terapije pacijenta, ministar kaže da on nema tegoba, pa za njega nije komplikovana terapija i da o tome mogu detaljniji odgovor da daju infektolozi.

Na pitanje da li će ako bude masivonijeg oboljevanja predložiti zabranu okupljanja pošto su raspisani izbori, Lončar je rekao:

“Ovo ne može da se pretvori u političko pitanje, ovo će ići onako kako struka nalaže. Ovde nijedna odluka neće biti doneta iz poličkih razloga, već samo iz stručnih i zdravstenih”, kazao je on.

Poručio je da “insititra da se sluša struka čije mišljenje ne može da zavisi od toga da li su rapisani izbori i da li to nekom odgovara ili ne,  nama su na prvom mestu zdravlje naših građana”.

“Imamo apsolutnu podršku i predsednika Srbije i cele vlade, koji su stali iza struke i uradiće sve što struka kaže”, poručio je Lončar.

Dodao je da će svi stručnajci biti na rapsolaganu za sva pitanja medija i da će javnost blagovremno dobijati sve informacije, od Batuta, instituti za javno zdravlje, Infektivne klinke…

Tanjug

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.