TV K3

android aplikacija

instaliraj

Lijanović trošio, ali nije potpisivao

Kancelarija za reviziju institucija FBiH objavila je do sada najobimniji izvještaj u kojem su revizori na čak 92 stranice dokumentovali brojne nezakonitosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojim rukovodi Jerko Ivanković Lijanov, a koje su počinjene u 2013. godini.

Lijanović trošio, ali nije potpisivao

Izvještaj je dobio negativno mišljenje.

Kako su utvrdili revizori, Lijanovićev program podsticaja za poljoprivredu, težak 68,5 miliona KM, donesen je bez odobrenja Parlamenta FBiH i suprotno Zakonu o poljoprivredi i Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi FBiH.

Takođe, nezakonito je potrošeno pet miliona KM za proizvodnju orijentisanu izvozu, jer je ovaj iznos dat za samo dva preduzeća, od kojih je jedno – “ZD.I.-Produkt” Široki Brijeg – blisko samom ministru.

Prema nalazu revizora Lijanovićevo ministarstvo je, bez ikakve zakonske osnove, propustilo da iskaže obaveze za 2013. godini u iznosu od 1.847.741 KM, neosnovano obračunalo i isplatilo podrške za promociju i stvaranje ambijenta za pristup domaćih proizvoda tržištu od 299.889 KM.

Kako navode revizori, netransparentno i nezakonito dodijeljena su sredstva iz rezervi Programa podsticaja za poljoprivredu u iznosu od 1.909.217 KM, a izbor najpovoljnijih ponuđača za usluge promocije i stvaranje ambijenta za pristup domaćih proizvoda tržištu putem video, audio i foto zapisa u iznosu od 103.376 KM izvršen je suprotno Zakonu o javnim nabavkama u BiH.

Revizori su ustanovili da je Lijanović, suprotno pravilniku, zaključio ugovore o djelu u iznosu od 187.160 KM, a neopravdano je dijelio i naknade za rad od 159.145 KM, što je više za 141 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Revizori su otkrili kako je Lijanović jednim rješenjem omogućio rukovodećim državnim službenicima da se služe faksimilom na kojem su bili pečat i njegov potpis te su konstatovali da je značajan broj važnih dokumenata ovjeren upravo faksimilom, a nije prezentovan pisani trag kojom bi se potvrdilo da je ministar za to dao saglasnost.

Ovo, praktično, znači da Lijanović za mnoge odluke potpisane faksimilom, formalnopravno, ne može ni odgovarati!

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.