TV K3

android aplikacija

instaliraj

Lijanović i saradnici na saslušanju u Tužilaštvu

Petorica političara koji se sumnjiče da su ucjenjivanjem poljoprivrednika za podsticaje nezakonito stekli 700.000 KM privedeni su danas u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje bi trebalo da im odredi pritvor.

Lijanović i saradnici na saslušanju u Tužilaštvu

Pripadnici Federalne policije uhapsili su juče bivšeg ministra poljoprivrede u Vladi FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića, poslanika u Tuzlanskom kantonu Mersed Šerifović, aktuelnog ministra trgovine i turizma u Vladi TK i ministra poljoprivrede u prošlom sazivu Edina Ajanovića, Suad Čamdžić iz Kladnja, koji je bio savjetnik u kabinetu Jerka Ivankovića Lijanovića.

Jerko Ivanković Lijanović, koji je juče lišen slobode u Širokom Brijegu sumnjiči se da je formirao udruženje radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano uz isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i FBiH.

U tome su mu u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine, navodno pomagali i juče uhapšeni: Mersed Šerifović, Edin Ajanović i Suad Čamdžić koji je bio zadužen za praćenje efekata novčane podrške poljoprivrednicima u FBiH.

˝S obzirom na to da se osobi iz Odžaka na teret stavlja samo jedna radnja, koja je bila u pokušaju, dakle nije realizovano uzimanje novca ucijenjivanjem poljoprivrednika, on će najvjerovatnije biti pušten, dok će se za Lijanovića, Šerifovića, Ajanovića i Čamdžića vjerovatno uputiti prijedlog o određivanju pritvora˝, izjavio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona za Anadoliju.

Osumnjičena grupa navodno je uslovljavala poljoprivrednike da prilikom i nakon isplate podsticaja treba da u gotovini isplate polovinu uplaćenih podsticaja, a jučerašnja hapšenja i pretresi na više lokacija u FBiH, rezultat su jednogodišnje istrage koju su zajedno vodili Tužilaštvo i Federalna uprava policije.

 

(NN/Tuzlanski.ba)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.