Lidere Fejsbuka, Gugla, Epla i Amazona ispitivali u Kongresu (VIDEO)

July 31, 2020, 8:16 am

Lideri četiri najveće američke tehnološke kompanije, Fejsbukov Mark Zakerberg, Amazonov Džef Bezos, Guglov Sundar Pičhaj i Eplov Tim Kuk pojavili su se pred poslanicima u Vašingtonu kako bi branili svoje kompanije od optužbi da zloupotrebljavaju moć u cilju gušenja konkurencije.

Tehnološkim liderima rečeno je da imaju “preveliku moć”, cenzurišu politički govor, šire lažne vijesti i “ubijaju” motore američke ekonomije

Zakerberg, Bezos, Pičhaj i Kuk odbacili su niz optužbi da su ugrozili manje rivale u potrazi za udjelom na tržištu, prenosi Rojters.

Bezos je rekao da su svijetu potrebne velike kompanije, dok su lideri Fejsbuka, Epla i Gugla tvrdili da njihove kompanije podstiču inovacije, navodi BBC.

Oni su se pred Kongresom SAD pojavili u vrijeme kada poslanici razmatraju strože propise i u vrijeme kada su u toku istrage o konkurenciji.

Demokrate su vršile pritisak na tehnološke gigante zbog pitanja konkurencije, dok su republikanci bili zabrinuti zbog toga kako firme upravljaju informacijama i da li marginalizuju poglede konzervativaca.

Poslanici su optužili Gugl da je ukrao sadržaj koje su razvile manje firme, poput Jelpa (Yelp), kako bi zadržao korisnike na svojim stranicama na internetu.

Pažnju su privukli i načini na koji se Amazon odnosi prema prodavcima na svom sajtu, Fejsbukova kupovina konkurentskih kompanija poput Instagrama i Elpova Epl stor.

Kongresmen Dejvid Sislajn, demokrata na čelu odbora Kongresa u kojem se održalo saslušanje, rekao je da je jednogodišnja istraga poslanika pokazala da su onlajn platforme “koristile svoju moć na destruktivan, štetan način kako bi se proširile”.

On je rekao da je uvjeren da kompanije drže monopol i pozvao na akciju.

Zakerberg, Bezos, Pičhaj i Kuk tvrdili su da nisu uradili ništa nelegalno i isticali vrijednost njihovih firmi.

Najbogatiji čovjek na svijetu Džef Bezos prvi put se našao pred Kongresom, a mediji konstatuju da je gotovo sat i po bio ignorisan pošto mu niko nije uputio pitanje za to vrijeme.

Amazon, Fejsbuk i Gugl zajedno drže 62 odsto oglašavanja na Internetu u SAD-u i čine pet biliona američke ekonomije.

Svjetski mediji pišu da se vjerovatno radi o “najviše moći i bogatstva” ikada okupljenog na istom mjestu u isto vrijeme.

Predsjedavajući panela Predstavničkog doma rekao je za Rojters nakon saslušanju da su četvorica glavnih izvršnih direktora priznala zabrinjavajuće ponašanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *