TV K3

android aplikacija

instaliraj

Lične invalidnine za oko 3.000 osoba

Lične invalidnine za oko 3.000 osoba

Oko 3.000 osoba sa najtežim invaliditetom u RS trebalo bi da od 1. jula dobiju pravo na lične civilne invalidnine, koje će, najvjerovatnije, mjesečno iznositi oko 100 KM, a prve isplate bi mogle da počnu već u avgustu.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić nakon jučerašnjeg sastanka Radne grupe za unapređenje položaja lica s invaliditetom Vlade RS. Suzić, koji je član ove radne grupe, kazao je da će korisnici zahtjeve moći da podnose od 1. jula.

– Na sastanku je rečeno da će invalidnine iznositi oko 100 KM, što znači da će, uz naknadu za tuđu njegu i pomoć od 167 KM, lica sa najtežim invaliditetom imati mjesečna primanja od 267 KM – naglasio je Suzić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić izjavio je da će od 1. jula biti u primjeni pravo na ličnu invalidninu, a da će se do kraja godine raditi na izmjenama zakonske regulative.

Nakon sastanka sa predstavnicima svih saveza i udruženja lica s invaliditetom od javnog interesa, Bogdanić je naveo da će sredstva obezbijediti Vlada Republike Srpske, a da će se zahtjevi za ostvarivanje prava na invalidninu podnositi nadležnim centrima za socijalni rad.

– Lična invalidnina kao pravo neće imati imovinski cenzus, a mjesečni iznos invalidnine definisaće Vlada – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Sastanku sa Bogdanićem, osim predstavnika Saveza slijepih, prisustvovali su i predstavnici Saveza gluvih i nagluvih, Saveza paraplegičara, oboljelih od dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, Saveza distrofičara i Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.

U saopštenju ministarstva se dodaje da je radna grupa, u čijem su sazivu predstavnici ovih saveza i udruženja, u prethodnom periodu analizirala mogućnost uvođenja prava na ličnu invalidninu za lica sa najtežim oblikom invaliditeta.

– Predstavnici saveza izrazili su zadovoljstvo što se u dogovoru s njima uvodi novo pravo – pravo na ličnu invalidninu i podržali napore ministarstva i Vlade da se to u što skorijem roku realizuje – istakli su u Ministarstvu zdravlja.

Komisije

Suzić je rekao da će ocjenu stepena invalidnosti vršiti postojeće regionalne komisije pri Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS, na osnovu čijih rješenja će korisnici moći da podnesu zahtjev. Nezvanično, pravo na lične invalidnine dobiće samo lica s invaliditetom od 100 odsto, koja nisu smještena u specijalizovane ustanove.

 

(Glas Srpske)

Komentarišite

Your email address will not be published.