TV K3

android aplikacija

instaliraj

Leonardo Dikaprio konačno dobio Oskara (FOTO, VIDEO)

U Dolbi teatru u Los Anđelesu sinoć je održana 88. dodjela jedne od najprestižnijih filmskih nagrada. Oskar za najbolji film 2016. godine dodijeljen je ostvarenju "Pod lupom".

Leonardo Dikaprio konačno dobio Oskara (FOTO, VIDEO)

Nakon što su kritičari u januaru “Pod lupom“ proglasili za najbolji film godine, ostvarenje Toma Mekartija nagrađeno je i Oskarom.

Riječ je o drami u čijem se fokusu nalazi skandal koji je istraživala novinarska redakcija “The Boston Globe”, vezan za zlostavljanja koja su se odvijala pod okriljem katoličke crkve.

Drugi veliki favorit bila je “Opklada vijeka“, film zasnovan na istinitoj priči o četiri fiansijera koji su predvidjeli veliki ekonomski krah početkom 21. vijeka i otkrili kako da u cijelom slijedu događaja izvuku korist.

Oskar za najbolju režiju sasvim očekivano je dospio je u ruke Alehandra Gonzalesa Injaritua za film “Povratnik“.

Najveći favorit ove godine bio je nominovan u čak 12 kategorija: najbolji film, režija, glavna muška uloga, sporedna muška uloga, fotografija, scenografija, montaža, zvuk, montaža zvuka, vizualni efekti, kostim i šminka.

Injaritu je i prošle godine pobrao velike pohvale kritičara i publike filmom “Čovjek ptica“, koji je, osim što ga je Akademija proglasila za najbolje filmsko ostvarenje, dobio nagrade i za režiju, originalni scenario i kameru. U trci za najbolju mušku ulogu zasluženo se našao Leonardo Dikaprio, koji je zahvaljujući ulozi Hjua Glasa u “Povratniku“ osvojio prvog Oskara u svojoj karijeri.

Slobodno se može reći da su večeras ka glumcu bili usmjereni svi pogledi, s obzirom na to da ljubitelji filma već godinama negoduju što slavni glumac nije dobio priznanje koje, prema njihovom mišljenju, itekako zaslužuje.

Fantastični Dikaprio svakako je veče proveo napeto jer je titula najboljeg glumca mogla da pripadne i Ediju Redmejnu za ulogu Lili Elbo, jedne od prvih poznatih osoba u svijetu koja se podvrgla promjeni pola.

Njen lik prikazan je u filmu “Dankinja“. Ipak, Redmejn, koji je prošle godine dobio Oskara za najbolju mušku ulogu tumačeći Stivena Hokinga u “Teoriji svega“, izjavio je pred dodjelu da smatra da će nagrada zasluženo pripasti Dikapriju.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Bri Larson za nastup u filmu “Soba”. Larson tumači majku petogodišnjeg sina koja sa svojim djetetom iz zatočeništva bježi u otvoreni svijet.

Osim Larsonove, koja je bila veliki favorit u ovoj kategoriji, veliku konkurenciju nominovanim glumicama predstavljala je i oskarovka Kejt Vinslet. Njoj je ovogodišnju nominaciju donijela uloga Džoane Hofman u filmu “Stiv Džobs“, za koju je u januaru dobila “Zlatni globus“.

Borba je bila vrlo neizvjesna, s obzirom na to da je bila nominovana i dvostruka oskarovka Kejt Blanšet. Glumica u drami “Kerol“ tumači lik Kerol Erd, ženu pred razvodom koja stupa u ljubavnu aferu sa mladom prodavačicom u Njujorku.

Alisija Vikander dobila je Oskara za izvanredno izvedenu najbolju sporednu žensku ulogu u “Dankinji“. Švedska glumica u filmu tumači suprugu slikara Ajnara Vegenera koji putem promjene pola postaje žena.

Vikander ima veliki razlog za slavlje – glumici je ovo prva nominacija za Oskara, koja joj je donijela i prvu pobjedu. Najvećim favoritom u ovoj kategoriji smatrana je Kejt Vinslet za ulogu u filmu “Stiv Džobs“, a bile su nominovane i Runi Mejra za ulogu mlade prodavačice u filmu “Kerol“, Rejčel Mekadams“ za ulogu novinarke u filmu “Pod Lupom“, i Dženifer Džejson za ulogu u filmu “Podlih osam”.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rajlens za film “Most špijuna“.

Rajlens je ove godine prvi put nominovan za Oskara, što znači da je ujedno prvi put dobio nagradu o kojoj mnogi glumci sanjaju godinama. Odluka akademije mnogima je djelovala iznenađujuće, s obzirom na to da su se u konkurenciji našli Kristijan Bejl sa ulogom finansijera u filmu “Prevara vijeka“, Tom Hardi sa ulogom u filmu “Povratnik“, Silvester Stalone sa ulogom ostarjelog borca u filmu “Creed“ i Mark Rafalo, koji igra istraživačkog novinara u filmu “Pod lupom“.

Najveće iznenađenje večeri definitivno je bio “Pobjesnjeli maks: Autoput bijesa“, koji je briljirao u tehničkim kategorijama i “pokupio” sve “male” Oskare: nagradu za najbolji kostim, šminku, najbolju produkciju, montažu zvuka i miks zvuka.

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za “Opkladu vijeka”, dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film “Pod lupom“.

U kategoriji za najbolji strani film pobijedio je “Šaulov sin“ (Mađarska), ostavivši iza sebe francusko-tursko ostvarenje “Mustang”, “Embrace the Serpent” (Kolumbija), “Theeb” (Jordan) i danski film “The War”. Nagradu za fotografiju s pravom je osvojio “Povratnik”, a Oskar za najbolje filmske efekte dodeljen je “Eks mahini”.

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala je Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za “Opkladu vijeka“, dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film “Pod lupom“.

Oskara za najbolju originalnu pjesmu Akademija je dodelila kompoziciji “Writings On The Wall“ iz filma “Spektra” o Džejmsu Bondu.

Nagrada za najbolju pjesmu i najbolju muziku pripala je kompozitoru Eniu Morikoneu za “Podlih osam“.

Oskara za najbolji kratki animirani film osvojila je “Priča o medvjedu“, dok je nagrada za najbolji dugometražni animirani film dodijeljen ostvarenju “U mojoj glavi”.

Najbolji kratki dokumentarni film ove godine je “Djevojka na rijeci“ režiserke Šarmin Obed-Šinoj, dok je nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni filmpripala naslovu “Ejmi“.

U kategoriji za najbolji kratkometražni film nagradu je osvojio “Mucavac”.

di kaprio oskar 2 oskar 3 oskar 4

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.