TV K3

android aplikacija

instaliraj

Produžen rok za odgovor do kraja mjeseca

Ustavni sud BiH produžio je rok za pripremu odgovora povodom zahtjeva 10 delegata u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike do kraja ovog mjeseca, što će omogućiti Timu za pripremu odgovora da dodatno utvrdi sve njegove tačke, izjavio je danas koordinator ovog tima Rajko Kuzmanović.

Produžen rok za odgovor do kraja mjeseca

 

Kuzmanović, koji je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, rekao je nakon sjednice Tima da produženje roka pruža mogućnost Timu da još jednom sagleda koliko su tačke odgovora pravnog karaktera, ima li elemenata političkog karaktera i slična pitanja.

“Uglavnom smo danas radili na tome da vidimo koliko je naš odgovor saglasan pravilima koja zahtijevaju procedure Ustavnog suda BiH i utvrdili smo da je tekst, koji smo pripremili kao okvirni, zasnovan na pravnim argumentima i da jedino tako možemo braniti ono što je sasvim sigurno odbranjivo, a to je da je Zakon o Danu Republike ustavan”, rekao je Kuzmanović novinarima.

On je naglasio da je taj zakon zasnovan na ustavima BiH i Srpske, na međunarodnim dokumentima i da Ustavni sud BiH to sve treba da ima u vidu i donese odluku da odbaci podneseni prigovor kao pravno neosnovan.

“Mislim da smo na dobrom putu da temeljno uradimo to što se od nas zahtijeva, a glavni tekst odgovora utvrdiće Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske”, rekao je Kuzmanović, najavivši da će naredna sjednica Tima biti održana 20. marta.

Član Tima za pripremu odgovora Ustavnom sudu BiH Siniša Karan rekao je da u Timu nema nikakve dileme da ima dovoljno pravnih kvalifikacija za odgovor, podsjetivši da je Republika Srpska drugi put u ovakvom procesu i da se nakon referenduma o Danu Republike smatralo da se više neće dolaziti u ovakvu poziciju.

On smatra da je ovo pravno, kao i političko pitanje i da nije prvi put da se putem institucija BiH, “naročito preko Ustavnog suda BiH, koji je simbol nesuverene BiH jer su tamo tri stranca, odluke ustavnog karaktera donose preglasavanjem jednog ili dva naroda”.

“Ustavni sud BiH upušta se u nešto što smatramo da nije njegova nadležnost, kao i da je vrlo opasno to što, umjesto da radi svoju osnovnu funkciju da bude garancija ustavnog uređenja BiH, zapravo svojim odlukama vrši ustavnu prekompoziciju BiH, a što je u direktnoj suprotnosti sa njujorško-ženevskim principima na kojima je i nastala BiH”, pojasnio je Karan.

Raniji rok za dostavljanje odgovora bio je 16. mart.

Deset delegata Vijeća naroda Srpske u zahtjevu podnesenom 25. januara traži od Ustavnog suda BiH da donese odluku da član tog zakona koji navodi da “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike” nije u skladu sa Ustavom.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva člana Kluba Hrvata.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, kojim je predsjedavao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, na sjednici održanoj 8. februara saglasio se o potrebi formiranja tima za odbranu po tom predmetu.

RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.