Kućna prašina izaziva nakupljanje triglicerida i može utjecati na debljanje

Kućna prašina izaziva nakupljanje triglicerida i može utjecati na debljanje

Male količine prašine koje sadrže spojeve ekoloških zagađivača mogu imati utjecaja u rastu masnih ćelija, pokazala je studija istraživača American Chemical Society.

Istraživači su utvrdili da spojevi poznati kao endokrine kemikalije (EDC) koji se nalaze u kućnoj prašini mogu potaknuti masne naslage da skupljaju više masti.

Studija je pokazala da su masne ćelije zbog kućne prašine koja se dodavala predmetima u laboratoriju nakupile trigliceride. EDC su sintetički ili prirodni spojevi koji mogu replicirati hormone tijela.

Podaci dobijeni istraživanjima na životinjama pokazali su da izloženost EDC-u tokom ranijeg života može uzrokovati debljanje tokom kasnijeg života.

EDC se obično nalazi u robi široke potrošnje i završava u prašini koja se udiše, proguta i apsorbira kroz kožu. Prema procjeni američke agencije Environmental Protection, djeca svakodnevno konzumiraju oko 50 miligrama kućne prašine.

Istraživači su prikupili uzorke kućne prašine iz 11 domova u Sjevernoj Karolini. Ekstrakti iz sedam od 11 uzoraka su potaknuli masne stanice da se razvijaju i nakupljaju trigliceride.

Istraživanje je pokazalo da samo tri mikrograma prašine utječeu na masne ćelije. Istraživači sugerišu da izloženost kućnoj prašini može naruštiti metaboličko zdravlje, posebno kod djece.

 

(agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.