Kremiran Liju Sjaobo, njegova supruga slobodna

Preminuli kineski disident i nobelovac Liju Sjaobo danas je kremiran, a njegova supruga, koja je od 2010. bila u kućom pritvoru, sada je slobodna, rekao je zvaničnik kineske vlade, dok je državni list kritikovao Lijua kao "prezrenog kriminalca u raskoraku s kineskim društvom".

Kremiran Liju Sjaobo, njegova supruga slobodna

Liju Sjaobo (61) preminuo je u četvrtak nakon što mu je više organa otkazalo u bolnici u severoistočnom gradu Šenjang, gde se lečio od karcinoma jetre u kasnom stadijumu.

Gradski zvaničnik zadužen za informisanje Džang Ćingjang rekao je na konferenciji za novinare u Šenjangu da je Liju jutros kremiran u skladu sa željom njegove porodice i lokalnim običajima, dodavši da je kremaciji prisustvovala i Lijuova supruga koja je, prema njegovim rečima, sada slobodna, prenosi Rojters.

Supruga Liju Sjaoboa, Liju Sja, bila je u kućnom pritvoru otkako je on osvojio Nobelovu nagradu za mir 2010, ali joj je bilo dozvoljeno da ga posećuje u bolnici jednom mesečno.

Porodični advokat Mo Šaoping rekao je, međutim, britanskoj agenciji da ne zna da li je kremacija obavljena u skladu sa željom Lijuove porodice jer, kako je naveo, nije uspeo da sa članovima porodice stupi u kontakt.

“Oni su verovatno i dalje pod prismotrom i kontrolom vlasti. Ne mogu da sa njima stupim u kontakt”, rekao je advokat.

Na fotografijama sa sahrane koje je kineska vlada objavila, supruga preminulog disidenta i drugi članovi njegove porodice stoje oko kovčega sa Lijuovim telom, okruženog belim cvećem koje u Kini simbolizuje ožalošćenost.

Na drugoj fotografiji vidi se kutija sa Lijuovim pepelom koji je uručen njegovoj supruzi.

U međuvremenu, kineski dnevnik Global tajms ocenio je da je Liju Sjaobo želeo da svrgne kineski politički sistem i zameni ga zapadnim modelom koji ugrožava stabilnost i nacionalnu bezbednost, zbog čega ga, navodi “kinesko društvo prezire kao paranoičnog, naivnog i arogantnog”.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i zapadne vlade izrazile su žaljenje zbog Lijuove smrti i pozvale vlasti da zagarantuju slobodu kretanja njegovoj supruzi i ostalim članovima njegove porodice.

Kina je više puta kritikovala strane vlade zbog njihove zabrinutosti za Lijua i poziva da se njegovoj supruzi dozvoli da napusti zemlju ako to želi, navodi Rojters.

Ovaj kineski disident i aktivista za ljudska prava bio je osuđen na 11-godišnju kaznu zatvora zbog “protivdržavnih aktivnosti”.

Bivši profesor književnosti postao je poznat kao lider štrajka tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989.

Tada je osuđen na 20 meseci zatvora, a zatim je tokom 1990. proveo tri godine na “ponovnom obrazovanju” i više meseci u kućnom pritvoru.

Više puta je izjavio da je kaznom koja mu je izrečena povređen ustav, ali i osnovna ljudska prava.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.