Košarac: Osvetoljubiva igra Bosića i Izetbegovića

February 22, 2015, 4:42 pm

Košarac je u izjavi za Srnu tu inicijativu ocijenio kao “besmislenu, osvetoljubivu igru Mladena Bosića i Bakira Izetbegovića”, koja će, kako je upozorio, proizvesti višestruko štetne posljedice kako za dalji napredak u realizaciji specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Srbije, tako i za odnose Srbije i BiH.

“Apsolutno ne postoje nikakvi razlozi da se ambasador Škrbić opozove. Naprotiv, od sredine 2013, kada je imenovan na poziciju ambasadora, Škrbić je, prema svim pokazateljima, svojim radom doprinio značajnom poboljšanju odnosa BiH i Srbije, kao i provođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i Republike Srpske, posebno na planu privredne i socijalne saradnje, razmjeni humanitarne pomoći, te saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta”, naglasio je Košarac.

On je upozorio da bi odluka o Škrbićevom opozivu mogla proizvesti višemjesečni zastoj u realizaciji projekata saradnje Beograda i Banjaluke, budući da bi, kako je rekao, Predsjedništvu BiH trebalo najmanje šest mjeseci da imenuje novog ambasadora srpske nacionalnosti.

“Za to vrijeme ambasadom u Beogradu, možda i do kraja mandata, rukovodio bi otpravnik poslova, kadar SDA, od kojeg bi, po isteku mandata, dužnost ambasadora opet preuzeo kadar bošnjačke nacionalnosti. To je igra Bakira Izetbegovića, koju Mladen Bosić ne želi da vidi, zaslijepljen osvetoljubivošću i poltronizmom prema svakom zahtjevu čelnika SDA”, rekao je Košarac.

Prema njegovoj ocjeni, o razmjerama Bosićeve izdaje svjedoči i besmisleno obrazloženje inicijative za opoziv Škrbića.

“Besmisleno je, nenormalno i katastrofalno štetno po interese Republike Srpske tražiti opoziv čovjeka protiv kojeg se ne vodi nikakva istraga, a istovremeno iz sve snage štititi Šefika Džaferovića, kojeg bivši visoki funkcioneri SDA terete za prikrivanje ratnih zločina protiv Srba”, poručio je Košarac.

On je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića pozvao da “ne podlegne pritisku ostrašćenih koalicionih partnera i da ne donosi odluke štetne po interese Republike Srpske”.

“Nakon svih problema koje smo u Beogradu imali sa kvaziambasadorima kakvi su bili Željko Komšić i Boriša Arnaut, želim da vjerujem da Ivanić neće donijeti odluku o opozivu ambasadora Ranka Škrbića i da neće izazvati novu krizu u odnosima BiH i Srbije”, zaključio je Košarac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.