TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kormak: Nisam došla da razmišljam ko će se s kim rukovati

Kormak: Nisam došla da razmišljam ko će se s kim rukovati

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Morin Kormak, izjavila je danas da Donja Gradina nije mjesto gdje bi trebalo da se razmišlja o tome ko će se s kim rukovati, nakon što ju predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik nije pozdravio.

 Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, lani se, na tom mjestu, odbio rukovati s Kormakovom, a tako je bilo i danas na služenju parastosa žrtvama Jasenovca u Donjoj Gradini. Milorad Dodik ne samo da se odbio rukovati sa američkom ambasadoricom, već joj nije ni prišao.

“Ja ću se rukovati s bilo kim ko želi to, ali na ovakve događaje dolazim da odam počast žrtvama”,  istakla je ona.

Kormakova je rekla da u Donju Gradinu dolazi već četvrti put kako bi odala počast žrtvama, te da je jedini razlog dolaska to da oda počast žrtvama, preživjelim i njihovim porodicama.

“Ovaj koncentracioni logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to uzrokovao i zbog čega se cijeli svijet zgražavao. Nadam se da će nas taj zajednički osjećaj čovječanstva uvijek okupljati da odamo počast žrtvama. Ako svi dukoko pogledamo u svoju savjest, nadamo se da se svi možemo složiti da trebamo učiniti sve što je u našoj moći da se ovakve stvari nikada i nigdje ne ponove”,  ukazala je američka ambasadorica u BiH.

Zvaničnici RS, Bosne i Hercegovine te Srbije, kao i međunarodni predstavnici u Bosni i Hercegovini prisustvuju danas u Spomen-području Donja Gradina na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Palaganju vjenaca i pomenu žrtvama prisustvovali su šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin te, između ostalih, entitetski predsjednik Milorad Dodik i drugi brojni zvaničnici.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.