TV K3

android aplikacija

instaliraj

Koncesije ponovo svađaju poslanike

Koncesije ponovo svađaju poslanike

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije po hitnom postupku.

I ova tačka izazvala je reakcije opozicije, koja smatra da je vlast u proteklom periodu napravila više propusta u primjeni zakona koji reguliše ovu oblast, kao i da su sredstva od koncesione naknade trebala biti mnogo veća. U SNSD-u smatraju da će zakon omogućiti da se dodatno uredi sektor koncesija.

Zakon o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije prestaje da važi jer su usvojene izmjene i dopune Zakona o koncesijama po hitnom postupku.

Sastavni dio Zakona o koncesijama, koji je usvojen u prvom dijelu sjednice Skupštine RS, postala su i dva amandmana Kluba poslanika SNSD-a i Kluba poslanika Socijalističke partije kojima se definira trošenje sredstava po osnovu koncesione naknade od jedinica lokalne samouprave, te stvara obaveza ministarstvima da pravilnikom urede pitanje raspodjele koncesione naknade za korištenje u slučaju kada se koncesiona djelatnost obavlja na teritoriji više opština.

Parlament će u nastavku zasjedanja razmatrati odluke o zaduženjima za autoput Banja Luka – Doboj i restrukturiranje “Željeznica Republike Srpske“, koje su predložene po hitnom postupku.

Opozicionari tvrde da će te odluke, kao i ona o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godini, potencijalno opteretiti taj RS za još oko milijardu KM. Stoga su u prvom dijelu sjednice, prošle sedmice, tražili da se te, kako kažu, štetne i neprihvatljive odluke povuku, što nije prihvaćeno.

Iz SNSD-a tvrde da ne stoje optužbe opozicije i da podržavaju odluke koje će dovesti do privrednog razvoja u RS.

Na dnevnom redu zasjedanja NSRS su i prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima, banjama, hemikalijama te nacrti zakona o zaštiti žrtava ratne torture, te oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela…

Poslanici su tokom prvog djela rada prošle sedmice usvojili svega dva zakona, izmjene i dopune zakona o upravljanju otpadom i o koncesijama, oba po hitnom postupku.

Izvor: Fena

Komentarišite

Your email address will not be published.