TV K3

android aplikacija

instaliraj

Konačno usvojeni odgovori na Upitnik EK (VIDEO)

Konačno usvojeni odgovori na Upitnik EK (VIDEO)

Konačno, Savjet ministara Bosne i Hercegovine, nakon više od godinu dana otkad je evropski komesar uručio Upitnik Evropske komisje, uspjelo je usaglasiti odgovore na 3242 pitanja. Iako je više puta istekao obećani rok za dostavljanje odgovora predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić slavodobitno je saopštio informaciju o usvajanju odluke.

Proteklih 30 mjeseci uporno, vrijedno i konzistentno radilo se na glavnom spoljnopolitičkom prioritetu BiH – evropskim integracijama. Potvrdio je to predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić podsjetivši na činjenicu da je više puta prekršeno obećanje o “hitnoj” dostavi odgovora EK.

Tvrdi da je Savjet ministara kao ključni generator uspio realizovati sve ključne obaveze u dva mjeseca, zanemarivši činjenicu da su, pored Upitnika, akcize, Strategija ruralnog razvoja, pa i državni budžet kasnili sa usvajanjem.

Novinari su upozorili predsjedavajućeg da je poražavajuća činjenica da slavodobitno predstavlja Usvajanje odgovora, kojima je već istekao rok, dok su ostale zemlje regije već u kandidatskom statusu. Zvizdić nije dao da se kvari svečani, istorijski trenutak.

“Ne znam otkud potreba da se minimizira sve pozitivno”, rekao je Zvizdić.

Nakon što je elektronska verzija upitnika popunjena, isprintana i ukoričena slijedi stručna i tehnička redaktura na engleski jezik, koja će, obećava Zvizdić, biti završena do 28. februara kada u BiH dolazi predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker. A  ako mu odgovori ne budu jasni, kaže Zvizdić, može postaviti i dodatna pitanja.

TV Alfa

Komentarišite

Your email address will not be published.