Konačno sam počeo da se oporavljam: Šta se Kregu (43) desilo zbog sušenja odeće na radijatoru!

December 4, 2014, 8:56 am

 

Kreg Mater (43) iz Boltona tvrdi da je zahvaljujući sušenju odeće u kući zaradio plućnu infekciju. Pretrpeo je, tvrdi, ozbiljne plućne probleme, zbog gljivica koje su nastala sušenjem odeće na radijatoru u sobi.

“Počeo sam da se oporavljam tek kada mi je dijagnostifikovana hronična plućna aspergiloza i propisani posebni lekovi za borbu protiv gljivične infekcije”, ispričao je otac troje dece, piše Parentdish.co.uk.

Lekar mu je rekao da bi njegovi problemi mogli postati još gori zbog čega poslednjih 12 meseci odeću ne suši u kući. Primetio je veliki napredak u zdravlju.

Njegovo iskustvo jedno je od mnogih koje ističu doktori, koji upozoravaju da sušenje u zatvorenom prostoru može da predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje. Naime, odeća postavljena na sušilice za odeću ili radijatore može povisiti visinu vlage u kući i do 30 odsto i stvoriti idealne uslove za razvoj gljivica.

“Jedna tura opranog veša sadrži gotovo dve litre vode koja je puštena u sobu. Većina nas imuna je na gljivice koje rastu u tim vlažnim uslovima ili ima organizam koji može da se boriti sa zarazom. Ipak, kod obolelih od astme mogu se pojaviti problemi s kašljem i otežanim disanjem, a kod ljudi kojima je oslabljen imunološki sistem, poput obolelih od raka koji se leče hemoterap ijomgljivice mogu prouzrokovati plućnu aspergilozu. Reč je o stanju koje može biti neizlečivo, a ponekad dolazi do fatalnog oštećenja pluća”, objasnio je profesor Dejvid Dening koji savetuje da se rublje suši napolju, u sušilici ili u zatvorenem prostoru s dobrom ventilacijom, što dalje od spavaće sobe i dnevnog boravka./KURIR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *