TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kompletan slučaj opstrukcije KUD-a iz Dervente proslijeđen Predsjedništvu BiH

Kompletan slučaj opstrukcije KUD-a iz Dervente proslijeđen Predsjedništvu BiH

 Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak izjavio je Srni da je Ministarstvo kompletan slučaj opstrukcije gostovanja Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Bosiljak” iz Dervente u Kataru danas proslijedilo Predsjedništvu BiH.

“Predsjedništvu BiH proslijedili smo sve ono čime se Ministarstvu obratio KUD i izjašnjenje ambasadora BiH u Kataru o ovom slučaju. Kad je riječ o eventualnom sankcionisanju i zauzimanju određenog stava prema nekim postupcima ambasadora /Bisere Turković/ jedinu nadležnost ima Predsjedništvo”, pojasnio je Crnadak.

On nije želio da govori o detaljima izjašnjenja Ambasade BiH u Kataru o ovom slučaju.

Komentarišući ovaj slučaj, Crnadak je rekao da misli da ambasador treba da pomaže i da bude podrška nastupima KUD-ova iz BiH, pa i drugim nastupima iz oblasti kulturne saradnje.

“Mi smo informisani od KUD-a iz Dervente da su oni imali opstrukciju od Ambasade BiH u Kuvajtu i to je za mene potpuno neprihvatljivo”, naglasio je Crnadak.

On je juče izjavio Srni da je bilo kakav negativan uticaj na učešće KUD-a “Bosiljak” iz Dervente na Međunarodnom festivalu folklora u Kataru, ukoliko je to tačno, potpuno neprihvatljiv i za svaku osudu.

“Ako je tačno ono što smo mi dobili od KUD-a i ako su njihove tvrdnje tačne da je ambasador uticala na to da oni ne idu, to je za svaku osudu. Potpuno je neprihvatljivo da se tako jedan ambasador ponaša”, izričit je bio Crnadak.

KUD “Bosiljak” iz Dervente nije otputovalo u Katar na Međunarodni festival folklora jer mu je ambasador BiH u toj zemlji Bisera Turković zabranila da nastupa i predstavlja BiH ukoliko KUD ne želi da učestvuju na obilježavanju 1. marta, rekla je kulturno-umjetnički rukovodilac Društva Stana Nagradić.

KUD “Bosiljak” je odbio zahtjev Ambasade BiH u Kataru koja je tražila da članovi Društva nastupaju na svečanosti povodom 1. marta, koji se u dijelu Federacije BiH slavi kao “dan nezavisnosti BiH”.

“Na takav zahtjev odgovorili smo negativno, iako su sve pripreme za odlazak u Katar bile realizovane. Mi smo izričito stavili do znanja da ne želimo da obilježavamo nikakve političke datume i da ne idemo u Katar u tu svrhu, već zbog poziva organizatora da učestvujemo na njihovom festivalu koji nema veze sa obilježavanjem bilo kakvih drugih datuma”, rekla je Nagradićeva.

Društvo je trebalo da otputuje u Dohu gdje se održava Festival interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti, u organizaciji Katar Gravitacija, pod Fondacijom kulture Katara, u saradnji sa Uneskom.

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.