Koliko se poštuje inicijativa zabrane rada nedjeljom? (VIDEO)

February 23, 2020, 6:44 pm

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske početkom decembra prošle godine, uputilo je incijativu ka Savezu opština i gradova Srpske, da se zabrani rad nedjeljom. Određene opštine i gradovi su donekle su ispoštovali ovu inicijativu, te su za početak zatražili smanjenje radnog vremena nedjeljom za trogvačke lance, dok određene imaju u planu. Ipak, iz Sindikata da trenutno sagledaavju stiuaciju, kakva je reakcija na pomenutu inicijativu.

Inicijativu, da se zabrani rad nedjeljom ili smanji radno vrijeme za trgovinske radnje, uslužne objekte i zanatlije, koju je Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske uputio Savezu opština i gradova Srpske, do sada je  ispoštovala opština Viešegrad gdje trgovinske radnje, uslužni objekti i zanatlije ne rade nedjeljom, dok je u Mrkonjić Gradu od ranije na snazi odluka Skupštine da nedjeljom može raditi samo prva smjena.

Incijativu za smanjenje radnog vremena nedjeljom, krajem prošle godine podržala je Skupština grada Prijedora, gdje je radno vrijeme od 8.00 do 13.00 časova,  dok je lokalni parlament Novog Grada donio odluku da se nedjelom radi od 7.00 do 13.00 časova. I Istočno Novo Sarajevo usvojilo je izmjene Odluke o određivanju radnog vremena zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata, čiji je načelnik Ljubiša Ćosić, ujedno i predsjednik Predsjedništva Savezu opština i gradova.

Iz Sindikata trgovine ističu da trenutno sagledaavju stiuaciju, kakva je reakcija na pomenutu inicijativu.

Opstina Srbac, koja ima već ima važeću odluku da navedeni objekti na području opštine Srbac mogu raditi nedjeljom od 8 do 16 časova, ima namjeru inicijativa granskog sindikata sporovesti u potpunosti. Pored, Srpca, jos neke opstine i gradovi razamtraju korigovanje radnog vremena ili su već jednim dijelom to uredili.

Aničić upozorava i na problem lokalnih zajednica koji graniče sa Federacijom, gdje je situacija nedjeljom drugačija.

Inače, iz pomenutog Sindikata ranije su svoju inicijativu obrazložili da se  rad zabrani  nedjeljom, zbog loših uslova rada, malih plata, te nemogućnosti da zaposleni u toj oblasti imaju „normalan” život u Srpskoj, iz koje sve više odlaze. Sprovedana je i anketa “Rad nedjeljom u trgovini”, u kojoj se 94,31 posto ispitanih izjasnilo za potpunu zabranu rada, zadnjeg dana u sedmici, a 3,58 odsto anketiranih da se treba ograničitina prvu smjenu, dok je 2,11 odsto ispitanih istaklo da treba dozvoliti rad bez ograničenja.

(TV K3) http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.