Koliko je loše danas biti čovjek

October 12, 2021, 6:52 am

Legendarni dramatičar i scenarista Dušan Kovačević, iz čijeg pera su potekle neke od ponajboljih jugoslavenskih komedija, napisao je i režirao novi film. Komedija s elementima trilera “Nije loše biti čovek” stiže nakon osamaestogodišnje pauze i filma “Profesionalac”.

U filmovima Dušana Kovačevića nikada nije bilo loše biti čovjek, bar za nas koji smo te filmove gledali. U novom filmu koji nosi naslov “Nije loše biti čovek” i koji dolazi osamnaest godina nakon “Profesionalca”, bavi se upravo temom malog čovjeka i postavlja vječno pitanje – ima li života nakon života i da li je smrt zapravo kraj jednog oblika života, koji se potom nastavlja u nekom drugom obliku.

Radnja filma prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković), koji zbog demografskog sloma Srbije i smanjenja broja učenika u muzičkoj školi u kojoj radi, ostaje bez posla. Na putu ka kući prolazi kroz park i sreće psa s kojim formira posebnu vrstu prijateljstva. Milan, pet godina nakon što je njegov kum i nekadašnja pop zvijezda Ranko Beli (Gordan Kičić) nestao pod nerazjašnjenim okolnostima, odlučuje razriješiti misteriju i konačno saznati šta se dogodilo s njim. Ne nalazeći podršku i razumijevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom. Osim profesorove, pratimo sudbine još oko 20 likova i načine na koje se njihovi životi isprepliću.

Scena iz filma “Nije loše biti čovek”
Scena iz filma “Nije loše biti čovek”

Snimana u pandemijskoj godini, komedija se zasniva na popularnoj pozorišnoj predstavi “Kumovi”. Kovačevićeve drame su većinom doživjele svoju ekranizaciju, a snimak čuvene pozorišne predstave Ateljea 212 “Radovan III” sa Zoranom Radmilovićem jednan je od najgledanijih “VHS poduhvata” na jugoslavenskom tržištu. “Kumovi” također govore o današnjoj grčevitoj borbi za opstanak s mnogo prilagođavanja i pristajanja na razne kompromise.

Srđan Todorović u filmu “Nije loše biti čovek”
Srđan Todorović u filmu “Nije loše biti čovek”

U filmu “Nije loše biti čovek” vidjet ćemo bogatu galeriju likova koji idu ispod linije morala, ali i one koji ne dozvoljavaju da im se uruši dostojanstvo. Kovačević je okupio kremu srbijanskog glumišta, među kojima su Branka Katić, Srđan Žika Todorović, Gordan Kičić i Mira Banjac, a zanimljivo je da je upravo u ovom filmu posljednju ulogu ostvario nedavno premiluni glumac Milan Lane Gutović. Muziku za film je napisao Momčilo Bajagić Bajaga, kao i za film “Profesionalac”, čija je pjesma “Pada vlada” bila veliki hit.

Glumac Vojin Ćetković u sceni iz filma
Glumac Vojin Ćetković u sceni iz filma

Alegorija o tranzicijskoj sadašnjosti i ljudima koji se ne snalaze u razorenom društvu stiže u vidu Kovačevićevog duhovitog komentara na ono što nam odavno nije smiješno. A to su životi nebrojenih ljudi koji su postali puko preživljavanje do sljedeće oportune prilike. Sve je to puno lakše u društvu onih koji imaju duha.

Datum, kao i mjesto premijere filma, bit će objavljeni ove jeseni.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *