Kolica za Srđana; Humanost na djelu KSS Prnjavor

August 10, 2020, 6:42 am

U nizu akcija i projekata od ove godine koje provodi i realizuje KSS Prnjavor jeste i nabavka i predaja invalidskih motornih kolica jednom od  dvojice  dječaka  iz porodice Slijepčević. Naime, u porodici Branka Slijepčevića iz Donjih Vijačana žive tri dječaka od kojih su Đorđe (13) i Srđan (9)  djeca sa smetnjama u razvoju i od unazad dvije godine su prinuđeni da koriste invalidska kolica.  Đorđe je ranije dobio kolica a za Srđana su u petak  dovezena kolica koja su kupljena  iz novčanih sredstava, koja su obezbijedili  Opština Prnjavor i Raifaizen banka.

Prethodno je rukovodstvo Kola srpskih sestara Prnjavor, na otvoreni konkurs Raifaizen banke za dodjelu novčanih sredstava Udruženjima i pojedincima uputilo svoj pisani projekat s ciljem da dobije sredstva za kupovinu  motornih invalidskih kolica za potrebe dječaka iz Donjih Vijačana. U projektu je dostavljena dokumentacija iz koji se vidi da je cijena  invalidskih kolica  3.800,00 KM.  Raifaizen banka je doznačila iznos od 2.000,00 KM na račun Kola srpskih sestara a preostali dio novca za kupovinu invalidskih kolica  od 1.800,00 KM uplatila je Opština Prnjavor na račun dobavljača.

Porodica Slijepčević je šestočlana, trogeneracijska porodica, koja živi u  Donjim Vijačanima. Porodicu čine otac Branko majka Dragana i tri dječaka, Đorđe (2007), Milomir (2009), Srđan (2011) i Brankova majka. Srđan i Đorđe su djeca sa smetnjama u razvoju. Naime,  Đorđe je razvrstan u skupinu lica sa višestrukim oštećenjem sa tjelesnim oštećenjem (Dg: Distrophia musculorum G71.0, Retardio mentalis levis F70), dok je njegov brat Srđan, Nalazom i mišljenjem istoimene komisije svrstan u skupinu lica sa tjelesnim oštećenjem (Dg: Distrophia musculorum G71.0). Oba dječaka su rođena kao zdrave bebe, ali su roditelji tokom odrastanja primijetili određene poteškoće u hodanju, gdje su brojnim analizama ustanovljene pomenute dijagnoze. Oba dječaka su nepokretna, i do nedavno su naizmjenično koristila jedna kolica, dok sada, zahvaljujući donacijama humanih ljudi oba dječaka imaju kolica. Slijepčević Branko i Dragana su nezaposleni i nemaju redovnih novčanih primanja osim ona  koja ostvaruju preko Centra za socijalni rad Prnjavor (dodatka na djecu, dodatka za pomoć i njegu drugog lica i lične invalidnine za malodobne Đorđa i Srđana, kao i povremenih jednokratnih novčanih pomoći).

S obzirom na ustanovljenu dijagnozu kod dječaka, roditelji su primorani da svaku veče nose dječake na sprat kuće, kako bi spavali u svojoj sobi. To im predstavlja značano opterećenje i napor, s obzirom na tjelesnu građu dječaka. Stoga je porodica u sklopu prizemlja dogradila još jednu prostoriju, koji namjeravaju opremiti za dnevni boravak i spavanje  dječaka koji se kreću u kolicima. Takođe, roditelji navode da bi im bilo značajno preurediti kupatilo i prilagoditi ih potrebama dječaka (poseban osvrt na tuš – kabinu)

Kolo je ovog ljeta povelo akciju oko opremanja namjenske prostorije u sklopu kuće porodice Slijepčević, u kojoj će boravili i spavati dječaci čije kretanje je svedeno samo na invalidska kolica.  Prostorija je sazidana i pokrivena, a aktivnost Kola je krenula od nabavke stolarije, za koju se javio vlasnik firme Delta-star iz Prnjavora, Brane Sarić, donirao i ugradio ukupno četiri prozora i jedna vrata. Dopis u kojem je detaljno obrazložena situacija i specifikacija potrebnog materijala  za uvođenje podnog grijanja i opremanje unutrašnjosti prostorije je upućena na mnoge adrese privrednika, a dosad su svoje novčane donacije na račun KSS uplatili  Radenko Nović vlasnik firme ”Kovačko bravarska radnja Nović” i g. Branislav Aleksić sveštenik vijačanski.

Imajući u vidu cjelokupnu porodičnu situaciju, neophodno je da se angažuju svi resursi zajednice, kako bi se pomoglo porodici Slijepčević u opremanju i preuređivanju stambenog prostora, kako bi im se bar na taj način olakšalo svakodnevno funkcionisanje.

Pozivamo Vas da na svoj način pomognete, novčano ili u materijalnom smislu (oprema, namještaj, građevinski materijal, vodoinstalacioni materijal)

Broj žiro-računa KSS je 567-463-19004718-64  kod SBERBANK,

Svrha doznake je POMOĆ PORODICI SLIJEPČEVIĆ.

Budimo humani, mnogo puta smo to pokazali da možemo!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *