Kojić: Sutra prijave protiv sudija i tužilaca

Kojić: Sutra prijave protiv sudija i tužilaca

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić najavio je da će Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH biti upućena informacijama o sudijama i tužiocima u pravosudnim organima na nivou BiH koji su tokom rata zatvarali Srbe po logorima.

“Savjet treba da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, a sa ljudima koji su zatvarali Srbe po logorima mislim da ne može da bude ni nezavisno, ni nepristrasno niti profesionalno”, rekao je Kojić.

On je naveo da u Sudu i Tužilaštvu BiH ima devet sudija i šest tužilaca koji su tokom rata na osnovu uredbe tadašnjeg Predsjedništva imenovani za vojne sudije, nakon čega su njihova imenovanja objavljena u Službenom glasniku takozvane Armije BiH.

Kojić kaže da su neki od njih bili vojne sudije u logorima, poput logora “Viktor Bubanj”.

“Protiv nekih od njih su podnesene i krivične prijave o nehumanom postupanju prema zarobljenicima srpske nacionalnosti, ali i pored toga oni su imenovani na sudijsku funkciju u Sudu ili Tužilaštvu BiH”, rekao je Kojić.

On je upitao kako su ta lica mogla da budu imenovana na tako važne funkcije pored svih provjera koje je trebalo da prođu prilikom imenovanja i s obzirom na to šta su sve radili srpskim zarobljenicima.

Kojić je rekao da će o informaciji koja će biti proslijeđena VSTS-u biti riječi sutra na konferenciji za novinare u Banjaluci.

O informaciji će, osim Kojića, govoriti i službenici Centra Viktor Nuždić i Dario Novković, saopšteno je iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Konferencija će biti održana 9.30 časova u pres centru Vlade Republike Srpske.

Nekadašnji Centar javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske podnijeli su ranije dvije krivične prijave protiv sudije Suda BiH Šabana Maksumića pod optužbom da je zatvorenike srpske nacionalnosti fizički zlostavljao, lišavao prava na pravično i nepristrasno suđenje, iznuđivao iskaze, te naređivao stražarima da ih prisiljavaju i tuku dok ne potpišu unaprijed pripremljene izjave.

Maksumić je bio predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH koje je prvostepeno oslobodilo komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima u Srebrenici 1992. godine.

(Srna)

Komentarišite

Your email address will not be published.