Koha Ditore: Zvaničnici Euleksa primali mito

October 27, 2014, 11:28 am

 

Tužilac Maria Bameih optužuje glavnog tužioca DŽonatana Ratela za sprečavanje istrage protiv njenih kolega kao i u jednom slučaju organizovanog kriminala u koji su bili uključeni političari i biznismeni, piše dnevnik “Koha Ditore”.

Pravdi Euleksa ne vjeruje ni njena najpoznatija tužiteljka Maria Bameih koja je obezbijedila dokaze da su dvoje od najviših zvaničnika Euleksa uzeli mito kako bi zatvorili najmanje tri slučaja.

Prst na Јaroslavu Novotnu i Frančeska Florija, uz prilog konkretnih materijala, uperila je tužiteljka Velike Britanije na Kosovu Maria Bameih. Ona optužuje, takođe, glavnog tužioca Specijalnog tužilastva na Kosovu DŽonatana Ratela, koji je do promjene mandata Euleksa bio glavni tužilac, da je sprečio svaku istragu protiv njih, prenosi “Koha Ditore”.

DŽonatan Ratel u svojstvu šefa tužilaštva, sprečio je krivične istrage i u jednom slučaju organizovanog kriminala protiv jedne grupe više od 10 ljudi, u koju su uključeni jedan političar i vlasnik jednog dnevnog lista u vezi sa više stotina hektara zemljišta u Prištini i oko nje.

Euleks nije odgovorio na pitanja “Kohe Ditore” u vezi sa slučajem. Novi Sef Euleksa Gabriel Meuci je samo rekao da “misija ima profesionalnu ekipu koja radi u jednom teškom ambijentu. Oni imaju moju apsolutnu podršku”, rekao je šef Euleksa.

“Koha Ditore” je obezbijedila razna dokumenta, uključujući i nekoliko dopisa tužiteljke Bameih koje je poslala njenim šefovima EU u Briselu. U tim dopisima govori se o razni istražnim slučajevima kao što su uplitanje spolja, primanje mita, pretnje tužiocima. Pominju se susreti Franceska Florija sa Ejupom Kamberajem, Redžepom Garajem, Imerom Ajetijem. Pominje se da je Frančesko Flori imao 300 hiljada evra na žiro računu banke. Flori je priznao da se sastao nekoliko puta sa tim čovjekom. Komunikacija Marie Bahmei sa zvaničnicima EU je potkrepljena prisluškivanjem, koje je obezbijedila “Koha Ditore”.

Tokom istrage o prisluškivanju telefona u procesu protiv državnog sekretara Ministarstva Zdravlja Ilira Tolaja desila su se mnoga uplitanja. Pored odobrenja neovlašćenih i osumnjičenih lica u zatvoru u Dubravi, a koja je dao ministar pravde i zamjenik premijera vlade Kosova Hajredin Kuči, ljudi bliski Tolaju su se sastali i sa presjednikom sudskog savjeta Euleksa Franceskom Floriem i glavnom tužiteljkom Euleksa Јaroslavom Novotnom. Tolaja su u zatvoru u Dubravi posetili bivši zamjenik ministra finansija Astrit Haračij, Dardan Stubla i Imer Ajeti. Јedan izvještaj zatvora kaže da su ove posjete bile odobrene nalogom ministra pravde Hajredina Kučija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *