Ko je bio djed Jelene Karleuše

January 5, 2022, 9:11 am

Pop zvijezda Jelena Karleuša objavila je na svom Instagramu fotografiju svog pokojnog djeda Pavla Karleuše, a mnoge je iznenadila onim što je napisala uz sliku.

Naime, ona je tom prilikom otkrila da je bio čak pet godina na Golom otoku koji je bio najveći politički logor u kojem su bili zatvoreni takozvani “informbirovci” – ljudi optuženi da su pristalice Staljina u vrijeme njegovog sukoba s Titom, a iz njega nije bilo mogućnosti da se pobjegne.

“Moj deda, Pavle Karleuša, 1938. godine kao kapetan vojske Kraljevine Jugoslavije. Proveo je tri godine u Nemačkom logoru iz kog je izašao živ sa samo 38 kilograma”, napisala je JK, a zatim dodala:

“Malo posle završetka rata, komunistički režim ga je poslao na Goli otok gde je proveo 5 godina, nakon čega su ga pomilovali i on se vratio u Beograd. U svom svedočenju o mučenju koje je doživeo, za nemački koncentracioni logor, rekao je da je on u odnosu na Goli otok bio vazdušna banja. Umro je 1975. godine u 62. godini, tri godine pre nego što sam se ja rodila. Bio je poznat i po tome što je bio vrhunski šahista i igrao simultanke sa najvećim šahovskim velemajstorima tog vremena”, piše u objavi.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *