Ko češće zaspi prvi nakon seksa, muškarci ili žene?

September 15, 2020, 6:55 am

Novo istraživanje pružilo je jasne dokaze da spolni odnos za žene ima veća sedativna svojstva nego za muškarce. Otkrića su objavljena u časopisu “Evolutionary Behavioral Sciences”.

Studija na 128 žena i 98 muškaraca pokazala je da je veća vjerovatnoća da će žene zaspati nakon seksualnog odnosa nego muškarci. Žene su, također, imale veću vjerovatnoću da će zaspati pred partnerom u odnosu na muškarce. Inseminiranje je pozitivno povezano i sa snom nakon orgazma, piše Psy Post.

Spavanje odmah nakon seksa najčešće se tumači kao nezainteresiranost i neromantičnost partnera, no tim činom vaš partner zapravo otkriva da je zaista zaljubljen, tvrde stručnjaci.

“Mogli bismo reći da što prije naš partner zaspi nakon seksa, to je on opušteniji i željniji dubljeg odnosa”, kaže voditelj studije, doktor Daniel Kruger.

Taj su zaključak naučnici donijeli uz pomoć anonimne studije koja je obuhvatila gotovo 500 ljudi, a govori o njihovom ponašanju prije i poslije seksa te koliko su zaljubljeni i zadovoljni u odnosu.

Uprkos stereotipima, stručnjaci su otkrili da muškarci ne zaspu češće prvi nakon seksa, odnosno da oni to ne čine u većoj mjeri nego žene. Žene mnogo češće zaspu prve ako seksa nije bilo.

Obratite pažnju na reakciju svojeg tijela kada se priljubite uz partnera. Disanje se usporava, produbljuje i sinkronizira.

“Ne samo da djeluje opuštajuće, nego i izaziva oslobađanje oksitocina, hormona i neurotransmitora za koji istraživači vjeruju da je povezan s osjećajem povezanosti i seksualnog uzbuđenja”, objasnila je Pam Costa, stručnjakinja za poboljšanje ljubavnih i seksualnih odnosa.

Izvor: mojabanjaluka.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *