Klub Bošnjaka pokreće pitanje zaštite vitalnog interesa

October 1, 2015, 12:52 pm

Pokrenuto je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u Republici Srpskoj o pravosudnim institucijama BiH, jer je za Bošnjake neprihvatljiva, kao i sama odluka o referendumu, rekao je šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović. Podsjetio je i da je Komisiju predlagač trebalo da predloži prilikom same odluke o referendumu u Republici Srpskoj, te da je pitanje zašto je ovaj proces odvojen. Istovremeno, u formiranoj komisiji nije ispoštovana nacionalna struktura, naveo je on.

Glasovima većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 23. septembra izabrani su članovi Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa biće pokrenuta i zbog sastava Komisije za energetiku Republike Srpske, rekao je Hadžiomerović.

Klub Srba u Vijeću naroda Republike Srpske nema primjedbi na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, te na odluku o formiranju komisije za njegovo sprovođenje.

“Klub Srba prihvatio je sve odluke Parlamenta Srpske o referendumu. Tu nemamo nikakvih primjedbi”, rekao je delegat Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Živko Marjanac.

Komentarišući odluku Kluba Bošnjaka o pokretnju vitalnog nacionalnog interesa na odluku o formiranju Komisije za sprovođenje referenduma, Marjanac je rekao da nije moguće očekivati da oni budu zastupljeni u Komisiji, ako su uložili veto na odluku o referendumu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *