Kitarović: Gotovina je heroj

January 9, 2015, 9:03 am

“Mislim da je Gotovina heroj, ali da je svoju nevinost trebalo da dokažže pred sudom. Mislim da je učinjena greška kada mu je savjetovano, prije nego ššto je pročitao optužžnicu, da se makne iz Hrvatske”, rekla je Kitarovićeva sinoć u tv duelu sa protivkandidatom, sadašnjim predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Ona smatra da je “politika pomirenja” jedna od Tuđmanovih tekovina, ali da su pojedinci zloupotrijebili pomirenje i da su u strukturama ostali oni koji su proganjali narod.

Kitarovićeva je rekla da bi put Srbije u EU uslovila povratkom nestalih osoba iz rata, jer se zalaže za prava manjina u Hrvatskoj.

Josipović smatra da nijedan susjed Hrvatske, pa ni Srbija, ne možže u EU ako ne prođe put koji je prešla njegova zemlja.

On je rekao da je hapššenje Gotovine i pravno i politički bilo neophodno, te da ne osuđuje nikoga ko je učestvovao u tom postupku, kao što to ne čini ni Gotovina.

Josipović kaže da “politika pomirenja” bivšeg predsjednika Franje Tuđmana nije uspjela, ali da je on smatra dobrom. “S tezama koje je tada imao, Tuđman bi danas bio izbačen iz HDZ-a”, uvjeren je Josipović.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj biće održan u nedjelju, 11. januara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *