TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kertes, Ivković i Kneževićeva oslobođeni optužbi

Kertes, Ivković i Kneževićeva oslobođeni optužbi

Viši sud u Beogradu oslobodio je optužbi za nezakonitu dodjelu državnih stanova 2000. godine tadašnju sekretarku Vlade Srbije Živku Knežević, ministra Branislava Ivkovića i direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa.

Ovo je prvostepena presuda, izrečena nakon 15 godina od pokretanja ovog procesa 2002. godine, od kojeg je sud razdvojio postupak protiv supruge nekadašnjeg predsjednika SRJ Mirjane Marković i još troje optuženih.

Na današnju presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sud je zaključio da tokom suđenja nije dokazano da su optuženi izvršili krivična djela za koja se terete.

Kertes se tereti da je Ivkovića, koji je bio predsjednik vladine Komisije za dodjelu stanova i Živkovićevu, kao člana te komisije, podstrekavao da mu dodijele stan iako prema zakonu za to nije ispunjavao uslove, jer je već bio vlasnik otkupljenih stanova.

Što se tiče Mirjane Marković, njoj će suđenje biti nastavljeno 22. februara. Markovićevoj se sudi u odsustvu za krivično djelo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, jer je u bjekstvu i za njom je raspisana međunarodna poternica.

Zato se na optuženičkoj klupi u februaru mogu očekivati samo još Živka Knežević, kojoj se suđenje nastavlja za druga krivična djela, zatim Miloš Lončar i Danilo Pantović.

Prema optužnici, Markovićeva se tereti da je kao predsjednica direkcije JUL-a Živku Knežević podstrekla da dodijeli stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbjeglice i da ne može da bude uhapšena po potjernici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbjednosti Jovica Stanišić, ali je sud donio odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi u Hagu.

 

Izvor: Tanjug

Komentarišite

Your email address will not be published.