„Kasperski“ traži dokaze o špijunaži

„Kasperski“ traži dokaze o špijunaži

„Laboratorija Kasperski“ negirala je informacije medija da je kompanija korišc´ena za traženje tajnih dokumenata u SAD i traži da joj se pruže dokazi, saopštila je kompanija za Sputnjik.

„Laboratorija Kasperski“ nema nikakve veze za situacijom opisanom u članku „Njujork tajmsa“ i drugih medija i nema nikakve informacije o tome. Još jednom potvrđujemo našu spremnost da sarađujemo sa američkim vlastima kako bismo odgovorili na sva pitanja o proizvodima kompanije, kao i internim procedurama“, rekao je predstavnik kompanije.

„S obzirom na to da ’Laboratoriji Kasperski‘ nisu dostavljeni nikakvi dokazi o onome što se desilo, ne možemo da sprovedemo sopstvenu istragu o ovim neosnovanim izjavama. Ukoliko postoje bilo kakvi znaci da su infrastrukturu kompanije koristila trec´a lica, pitamo one koji imaju poverljive informacije o tome da nam ih daju“, dodao je sagovornik agencije.

Kompanija naglašava da smatra da je „izuzetno tužno kada nedokazane tvrdnje nastavljaju da utiču na imidž kompanije, koja za 20 godina rada nikada nije pomagala nijednoj vladi na svetu da se bavi sajber-špijunažom“.

Ranije je list „Volstrit džurnal“, pozivajuc´i se na izvore, saopštio da je Vlada Rusije koristila antivirus-program „Laboratorije Kasperski“ za dobijanje tajnog pristupa računarima širom sveta radi traženja dokumenata i informacija SAD i informacija klasifikovanih kao „stroga tajna“. Program koji je napravila moskovska firma „Laboratorija Kasperski“ navodno je redovno skenirao kompjuterske datoteke na kojima je instaliran softver za pretraživanje virusa i drugih zlonamernih programa.

Prema izvorima „Njujork tajmsa“ izraelske službe bezbednosti otkrile su da su hakeri, po naređenju ruske vlade, pratili računare širom sveta uz pomoc´ programa „Laboratorije Kasperski“. Izraelski hakeri upali su u sistem „Kasperskog“ i upozorili SAD o ruskom uhođenju, zbog čega je program uklonjen sa državnih računara.

Izvor: Sputnik

Komentarišite

Your email address will not be published.