Karadžić čestitao Dan pobjede Rusiji: Sloboda ima najvišu cijenu

May 8, 2017, 7:37 am

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je iz pritvora u Hagu čestitku Rusiji povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom uz poruku da sloboda naroda ima najvišu cijenu.

“Sve na svijetu ima svoju cijenu, a sloboda naroda ima najvišu cijenu. Ta cijena ste vi i vaša žrtva. Vi ste blistavi i besmrtni, kao što su blistavi i besmrtni dijamanti, jer vi i jeste dragulj svoga naroda”, poručio je Karadžić.

On je u čestitki, koju prenosi “Sputnjik”, naglasio da blistanje Rusije čuva njen narod od rđe i propadanja.

“I u tom sjaju vašeg blistanja rađaju se nove generacije u slobodi, časti i dostojanstvu bez kojih bi naši životi bili prazni, trajanje ropsko, a krajnja sudbina propast i nestajanje”, naveo je Karadžić.

Prema njegovim riječima, sve što postoji oslonjeno je na temelje, a Rusija je temelj naroda.

“Iako su temelji u zemlji i ne vide se svakoga trenutka, svi ih poznaju i osjećaju, na njima zasnivaju svoju sigurnost i trajanje u vremenu i istoriji. I kao što blistate u vremenu ovoga svijeta, tako blistate i u vječnosti koja se raduje svakom vašem podvigu i žrtvi”, naveo je Karadžić.

On se na kraju osvrnuo na odnose Srbije i Rusije i naglasio da uz sve bratske veze i pomaganja kroz vijekove, ne treba da se zaboravi ni jedinstven korijen iz koga su iznikli.

“I imena naših otadžbina ukazuju na to kao na najveću bliskost, jer su ta imena, posmatrano fonetski, gotovo istovjetna. Srpska srednjevekovna država Raška je na ondašnjim evropskim jezicima nazivana Rascija, a fonetski izgovor imena Rusija je i danas Rassija i Raša. Nije moguće zanemariti ovu sličnost, pa je ne treba ni zanemariti, već se na nju podsjećati stalno, sa radošću i ponosom u srcu”, rekao je prvi predsjednik Srpske.

On je zaključio da nije važno ko je od koga nastao već “da je korijen isti”.

“To je više od prijateljstva. To je bratstvo”, zaključio je Karadžić.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *