Kanadski mediji: Srbija će podržati Kanadu u SBUN

November 19, 2016, 12:12 pm

Kanada je dobila podršku Srbije za mesto nestalne članice SB UN 2020. godine, iako je pre 17 godina učestvovala u vazdušnim napadima NATO na Srbiju, tvrde kanadski mediji.

Kanada je priliku za članstvo u SB UN izgubila 2010. godine od Portugalije, a sledeću mogućnost imaće 2019. kada će se nadmetati sa Irskom i Norveškom.

Javna podrška jedne evropske, mada male zemlje, je značajna, ocenjuje agencija Kanejdijan pres, navodeći reči šefa srpske diplomatije iz intervjua za neki od lokalnih medija, da će “Srbija sigurno podržati” kanadsku kandidaturu.

Dačić je prošle nedelje boravio u prvoj poseti Kanadi.

Prema njegovim rečima, Srbija želi bolje odnose sa tom zemljom koju smatra značajnim partnerom.

Dačić je rekao da Srbija želi da prevaziđe svoju problematičnu prošlost i da nema negativne emocije prema Kanadi koja je sa NATO saveznicima ratovala protiv njegove zemlje 1999. godine, navodi kanadska agencija.

Kanada se, kako podseća agencija, uključila u NATO bombardovanje Srbije, a kanadski bombarderi CF-18 ispustili su 10 odsto NATO bombi na Srbiju, uključujući i Beograd.

“Očigledno je da su mnoge zemlje učestvovale u bombardovanju Srbije,ali ne možemo da živimo u prošlosti. Moramo da pokušamo da pronađemo zajedničke interese”, rekao je Dačić, prenosi ta kanadska agencija.

Prema njegovim rečima, administracija u Kanadi i svuda u svetu se promenil i moramo da radimo sa tim novim ljudima, da pronađemo nove prijatelje, dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije se založio za ukidanje kanadskih viza za srpske državljane a rekao je i da dve zemlje finalizuju sporazum o vazdušnom saobraćaju koji će omogućiti direktne letove između Kanade i Beograda, navela je kanadska agencija u tekstu koji je prenet u vodećim kanadskim medijima.

Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *