Kamp Vučjak definitivno zatvoren (VIDEO)

December 11, 2019, 5:54 pm

Više od 300 migranata smješteno je rano jutros u bivšu kasarnu Blažuj kraj Sarajeva. Svi oni su stigli iz kampa “Vučjak” jutros oko pet časova. Prije toga, oko 350 migranata  iz ovog kampa smješteno je u prihvatni centar Ušivak u blizini Sarajeva. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zajedno sa šefom međunarodne organizacje za migracije u  u BiH Piterom Van Der Overartom objasnio kako je došlo do odluke da se hitno otvori i kasarna u Blažuju.

– Imali smo namjeru da opremimo kasarnu u Blažuju, ali bi priprema uzela dosta vremena. Donijeli smo jedan zajednički plan da se premještanje završi tokom vikenda i završno je juče. Imali smo podatak da se u Vučjaku nalazi 350 migranata i bilo je dogovoreno da se prebace u Ušivak. Međutim, kad je krenula operacija dobar dio njih s Plješevice i Bihaća došlo u Vučjak. Bili smo ograničeni u Ušivku na 350 ljudi”, kazao je Mektić.

Overart je zahvalio je lokalnoj vlasti i lokalcima koji su učestvovali u izmještanju i pomoći migrantima.

–  Blažuj nije spreman kao što će biti. On će biti spreman za nekoliko sedmica, i nije onoliko dobar sada kao što će biti. Ali ako poredite Blažuj i Vučjak, to su ustvari dan i noć, kazao je Overart.

U toku noći migrantima u Blažuju podijeljeni su kreveti, vreće za spavanje, odjeća, a uskoro stižu i kontejneri, sanitarni čvorovi i toplotni topovi.  Predsjednik mjesnog odbora Blažuj Osman Đuderija rekao je da mještani strahuju zbog novonastale situacije i da je cuo da će u kasarni Blažuj biti smješteno oko 2.000 migranata. Kako kažu, imali su obećanja od nadležnih da će migranti biti pod kontrolom, ali već od jutros to nije slučaj, s obzirom na to da izlaze i ulaze iz kasarne i ima ih po cijelom naselju.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić rekao je da je uspješno izvršeno izmještanje migranata sa lokacije Vučjak kod Bihaća.

On je pozvao državne vlasti da učine sve kako bi se zatvorila istočna granica BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, da bi se spriječio ilegalni ulazak migranata u zemlju.

Improvizovani kamp na Vučjaku kod Bihaća jutros je ostao pust. Ipak, šestoro migranata  se nisu našli u autobusima. Oni su tokom noći pokušali preko planine Plješevice preći u Hrvatsku, ali nisu uspjeli. Promrzli, gladni i žedni izjavili su da se žele pridružiti ostalim migrantima u prihvatnim centrima kod Sarajeva.

TV K3 http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *